一人一個 smart phone 面世前嘅生活點滴

954 回覆
1648 Like 19 Dislike
試過同frd 輪住用部Nokia玩 鬥高分
講起都想玩番鋪
小學記得有個fd係打去我屋企問我去唔去佢屋企

果陣玩四驅車 爆旋陀螺 激鬥戰車
數碼暴龍機 搖搖
跟住卡 玩遊戲王 Pokémon 召喚王 高達
好撚好笑啲數碼暴龍機呢可以改快速成長
然後啲卡全部日文,但係唔知點解啲人點識返黎

跟住拎啲卡出嚟喺公園個地氈度 拍
單手同雙手一拍反起就拎嗰張卡

跟住玩 幫捉 兵捉賊

跟住興柔道謝霆鋒嗰套
個個都喺公園度10幾條友喺度互撻

停車場天台踢波 打波 羽毛球

仲有好多唔記得
最誇張係我個屋苑
然後上面所有嘅嘢 game
係周圍唔同屋苑嘅人特登上嚟一齊玩
諗返起都幾撚誇張,30人喺度玩四驅車
玩mmorpg 進入另一個夢幻小社區
喺先達/yahoo 拍賣買二手日系摺機(可以擰mon 嗰種),做全班焦點兼媾女

其他人手機玩貪食蛇,我就玩無雙

當年每部用一兩個星期就用厭,之後一年內高價賣俾同學老師30幾次仲好賺過炒iphone
以前試過無電話去日本旅行
嗰時仲要啱啱中學grad

結果搵路要靠街邊地圖板同問人
我覺得行Android /ios 先算
相信好多新一代都未必知有PDA phone 呢樣野
你講完我都google先記起

以前唔知一樣嘢一係扮知 一係唔出聲
冇得即時上網查
灣仔大東電報局,嗰陣急住同外國通訊嘅話就要telex
嗰時我用張紙寫低晒要去嘅地點同大概點搭車
旅遊書都慳返
icq、msn
發現人記憶力好強
廿年都記得電話/icq no.
我孤陋寡聞。。
呢個未用過喎
咩嚟

買個陣好似未出iphone
全球人都會
再早期有「歐陸旅運」出嘅歐洲同日本旅遊書
英文就lonely planet

歐陸旅運好似出到1x年就冇咗
睇雜誌,聽MD或CD
因為科技進步
騰出更多時間做其他創作/研發
聽晚7點旺地恒等
2011年 上year1 買iphone4 whatsapp開始有人用
我反而覺得最大分水嶺係whatsapp同課金驚,大概係11到12年咁上下,whatsapp 改變左大家既工作同溝通模式,課金驚就改變左大家娛樂既方向
喺街突然需要上網就去網吧
搭鐵會睇小說,搭巴士同依家一樣聽歌瞓覺
薄裝港漫睇完對摺攝籮柚褲袋
諗起去「學聯旅遊」買機票同各類火車證
旺中唔記得幾多樓
為左同人SMS要打筆劃 去學 但學極都唔識打筆劃 到依家都係唔識
屋企會有本手寫電話簿
又有聲😂
果個年代 見得最多好似係Twins ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞