一人一個 smart phone 面世前嘅生活點滴

954 回覆
1648 Like 19 Dislike
冇錯, 1定係2010-2011
因為我好記得第1部smartphone係samsung s2
你老母比狗屌
dllm我細個匿係被竇入面睇 不過最核突個次都係有舊鼻屎係章頭幅畫到
PSP NDS 連機一齊打
仲記得當年會一邊屙一邊睇危險爺爺
我係用黎打電話多過接電話
細細個個陣
次次叫我一個去攞位先
到坐低叫埋茶就要去打電話叫成家人落樓
之後就返埋位洗杯碗
洗完就派埋
岩岩好佢地黎到
之後就比錢我落去報紙檔
一份報紙一本快樂龍(仲要記得唔好漏左包紙巾)
到我返埋位已經成枱點心
食一陣就開波睇報紙漫畫
頂盡求老母比部Nokia 玩鋪貪食蛇
明明冇smart phone睇fb, ig, threads
但咁樣搞一搞就冇左成個朝早又唔會話悶
會睇書
明明個陣電話都有得set聯絡人
但偏偏係會記
放學ICQ
煲三個鐘以上電話粥
小學生 同p牌呀叔遊車河
條撚樣叫我開地圖 睇地圖行 佢渣

錯左屌鳩我 讀小學睇地圖都唔識
出街前記得sync 部 plam . 再下載晒蘋果連圖片係車上面睇.
返學搭車攞免費報紙睇
落車就比呀婆回收
Palm
07後 開始興聽mp3
的確已經轉緊

12年後轉iPhone 時代更替feel
屋企會有電話
坐巴士會瞓覺
行街專心行街
等人會望吓周圍/其他人
出街唔會做公司嘢
要聽歌就買mp3
要睇片就買mp4
要影相就買相機
要email就blackberry

好理所當然咁儲錢買
機票:旅行社/商業大廈上樓嗰啲細agent,有時要親身或者打電話去問價/格價,冇廉航,去日本為例要平一係台北轉機,一係黐旅行團啲團體飛去,到人哋成團先知坐咩airline/幾點,同冇得改時間/日期/班機

酒店:
同上,旅行社/agent book有時唔係即刻confirm,可能過幾日firm咗先再call你上去攞voucher,張voucher係酒店同旅行社/agent bill 錢用,所以如果你出發唔記得帶張voucher就瞓得街

想當年北海道仲未係熱門旅遊景點,好似富良野呢啲地方嘅酒店好多時旅行社冇得book或者主要都係啲民宿,要打電話去,唔識日文就搵識講嘅friend幫手打電話

後期有得上網book,book完再逐間print出嚟袋住check in show 俾front desk,有時有啲酒店網上book完會打長途俾你reconfirm

交通:
以前唔興啲咩klook包車嗰啲,主要靠公共交通工具,可能都係上網plan定搵定資料去到再買飛,成日要去人哋啲票務counter或者tourist centre慢慢問

到興日本自駕遊已經係有得上網嘅年代,但好多租車公司啲網都係全日文,冇日本地址電話信用卡好多時網上搞唔掂,要靠台灣啲agent網book,但得幾間選擇,記得連toyota都冇,經外國好似咩hertz/avis嗰啲就勁貴,同有時明明人哋日本租車公司係free嘅嘢佢都會收你option錢,食水勁深

行程:
主要靠旅遊書啲地圖,去到每個地方一落車一定要貢埋去啲車站counter/旅客中心睇吓有冇遊客地圖攞再plan吓點行

旅遊書冇就上網自己做資料搜集,逐個景店plan點去print晒啲地圖出嚟,睇地圖有時都幾頭痕,因為冇得好似而家google map咁定位,要全靠睇地圖搵地標嚟定,有時啲地圖畫得衰真係會唔知自己去咗邊要向邊個方向行,周時行錯路嘥唔少時間,甚至搞到嗌交,但有時行錯路又會俾你發現到啲新嘢,網上/旅遊書冇介紹過嘅,都係一種成功感嚟

另外嗰陣唔興漫遊,不論data定語音,同行嘅唔好彩走失都真係幾大鑊,所以通常會集體行動,如果真係要分頭行事嘅一定會講明exactly幾點喺返邊度等,或者過咗某個時間都唔見人就各自返酒店等
拎親戚部nokia玩貪食蛇
細個部sony ericsson裝.jar 好多game玩
去旅行都一定會
好過睇手機地圖
16和弦,叮咚叮咚
我記得細個帶多啦a夢入去睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞