一人一個 smart phone 面世前嘅生活點滴

954 回覆
1648 Like 19 Dislike
但係都會睇
來賓XXX請聽一號線
假如你只係定義Smartphone都可以話係既,
但三星S1講緊10年先出,大把人3G年代係無用過Smartphone,
甚或上網機/上網Plan都唔一定出,部機得3G無WIFI,
因為都係得啲M版網頁,嗰個年代出街上網都仲係可有可無,
所謂Smartphone即係moto,nokia,htc嗰啲,亦都係響Iphone面世後先出,
生態可謂龍蛇混雜,除咗蘋果亦無一個老牌大廠仲生存到家陣,
而SONY響06年仲賣緊W850,所以你話07年就轉變我覺得唔係,
比較明顯既分水嶺我覺得要數到4G後,即係2013~2014年咁上下,
3G頂多係Whatsapp取代SMS,而4G講緊APP完全取代WEB既生態,
An同IOS響市場上穩定落嚟,開發者投入,用家換新機亦得返Smartphone。
屋企有兩部電話☎️,屋企人會係另一條線偷聽
經典
子母機偷聽
Roadshow排行榜真係時代的眼淚
瘋狂傾電話frd一個電話即出
xange icq
打去fd 屋企 唔該搵xxx
成日都播朴志胤首成人禮
但成日都窒機
查足球比數打去馬會1835288或者東方
當年咩都有得破解,玩PSP刷CFW, 整神電幫同學改機

當年屋企未買iphone比我,得部ipod touch, 就開始玩jailbreak, 自己精心整theme, download icon pack, 改字體,dynamic clock, 樣樣玩足晒

到之後開始個個用iphone, 一齊玩PAD, jailbreak之後用八門(cheat engine)改memory value, 仲學識左ssh 裝pkg同debugger
睇地圖記巴士站呢d痴線野
搭火車地鐵一定攞am730頭條都市
midi入電話
入到命都無
同學仔手機紅外線/藍牙 互send歌
要留意住有冇拎起電話果吓聲
拎閃閃書去日本
約旺角bodyshop等
搭巴士盲等
頭尾班車去到站頭先知
同朋友講定幾點幾點邊度等
見佢好耐唔嚟唔知走唔走嘅心情
駁線煲電話粥
電話報賽果超慢
sony ericsson 網球game
由朝打到晚
打電話查天氣
有兩個號碼可以打 已經唔記得係咩了
而家都會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞