一人一個 smart phone 面世前嘅生活點滴

954 回覆
1648 Like 19 Dislike
副駕駛座個位好重要,運作模式似越野賽車咁

睇熟地圖,背路線上highway號碼及大街名,車頭放波波型指南針

電單車.....背地圖
攞接機啪一聲打開聽電話send message,型爆。揸車地地圖快狠準,出街帶相機帶iPod帶記事薄,唔L使帶尿袋,電話唔使日日叉電,會記得老友電話號碼。
講起巴士線
以前等巴士冇得睇到站時間
試過鳩等40分鐘
記L咗條路先出門
點會, 搭車睇書囉

個時記性好嘅人好著數, 冇記性好慘
中五仲用緊摺機打SMS(2008)
老夫子睇完又睇
先發現之後期數有七成都係copy翻之前出過嘅四格漫畫
歐遊自由行係睇定旅遊書PLAN定去邊,去旅行社買機票,到左拎地圖,去火車站買車飛,去到果邊再逐間問當地酒店有無位
依家有時間既話
都會出門口前睇左一次google先 /實境行一次
有時啲導航會係路口位慢半拍 信唔過
仲記得細過老豆老母帶我去自駕遊
佢地係帶埋本地圖去

宜家諗翻都覺得佢地勁 周圍黑鳩哂都搵到間bandb
以前書展係去買地圖王
大把人買漫畫書 雜誌睇
連巴士到站時間都要熟記,例如53 號。
去旅行前要Print定晒地圖, 攻略, 行程, 加多本旅遊書...
但其實自己又唔多識睇地圖, 勁迷
真,個陣開始興online game 入面真係好易識到人
又真係好多女仔玩 仲識過幾個女仔
登登登登......職工頭圍用膳完畢......燈燈燈燈
黑莓其實都算係smart phone ,當年symbian Windows mobile 為主,iPhone 同 android 都未有。
旅行社/用Email 去酒店官網訂,要帶埋酒店訂房單去旅行。
所以講電話呢part喺幾個層面可以展現到依家嘅人溝通能力退步咗
例如你打電話book位 call車都係依家用apps解決到嘅嘢
同friend傾電話都kind of半個面對面,講嘢即時啲冇得諗咁多
但我記得Whatsapp 係Symbian 都有,美國用左一輪先到香港。
1. 去廁所睇雜誌/漫畫/地圖/打機攻略
再唔係就玩game boy

2. 搭地鐵返學睇報紙

3. 夜晚電視撈飯

冇智能手機 冇社交媒體既年代
生活一樣好精彩 而且比而家輕鬆
btw 當年啲迷宮書好多人玩
原來係咁,不過無嘢玩齋做嘢用。
人肉過數,中銀 - 匯豐
90年代尾 打機買攻略 樂富3樓間GAME鋪PRINT哂出黎釘好一本本咁賣......
會聽收音機啲廣播劇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞