[學術討論] 做租租同業主既分別

320 回覆
73 Like 190 Dislike
美股到而家叫賺突
長債輸姐 咁依個世界有短債
差餉管理費呢?
我好撚認真討論 某d人係度玩起底side track晒
樓主幅圖租租跑贏20年
租20年之後先轉買 邊個贏?
淨係10年一次經濟周期中跌已經做唔到呢樣
每10年,樓價JUMP15%,投資回報果年係0%,已經唔洗玩
轉按keep住每次有2.5%回增真係好樂觀 同埋第一年樓價跌咗15%之後果年再升3.75% 咁轉按係咪會借唔足?
想長住買樓絕對冇問題負擔到就得 但樓主啲假設做得咁粗糙真係會害死人
叫daddy幫手俾
慣哂了, 樓好咁多年都係咁柒樣
起咪由得佢, 怕咩俾人知

睇住樓好唔知點面對都幾好笑
一年後樓價下跌15%,之後樓價平均每年3.7%增長
你條數有好多嘢都係對買樓有利,所以計到最後先會買樓賺多啲

最簡單,買樓嘅管理費同差餉其實會加大支出,減少儲蓄得出嘅回報,你話簡單啲apple to apple,應該係「租屋要付出嘅基本每月住屋成本」vs「買樓要付出嘅基本每月住屋成本」,而唔係單單「租金」vs「供款額」

其次,你用樓價只係第一年跌15%,之後每年穩定升3.7%,呢點又係ON9,事實係樓係Assets,而Assets係會Depreciate,你Set咗美國國債每年回報率係4%,即係通脹率大約係3-4%,咁樓嘅升值係冇可能追得上通帳率,追得上通帳率嘅係租金,樓嘅升值好少少頂盡每2%

你嘅推論關鍵在於「用香港過去30年嘅數據」做基礎,但係香港未來30年可唔可以複製過去30年嘅成績,大家心照啦
直接跳咗去睇結論
唔係個個人有錢可以直接有首期買咗層樓先
無地方住,又要租住先
呢個玩法最後邊個會贏?
如果五年內樓價跌九成呢?
你個假設每年三點percent升幅係個大漏洞
你養一隻鵝要佢啲鵝肝
隻鵝發覺前面30日每日都食得飽
諗住第31日情況都會一樣
點知就係呢一日俾人劏咗要咗佢個鵝肝
"五年內樓價跌九成"
你可以繼續ff
太多假設既升跌
其實都唔係好明啲人笑乜… 就算當短期升唔返,買貴咗咪就只係買貴咗…
條傻鳩以前喺美股post都出晒名係燈神買乜跌乜
呢個真...
以前同屋企人住
兩間屋都漏水
佢搵人裝修洗幾多錢我唔知啦
但你都知搵人裝修慘過食屎通常爛尾激氣呢啲野先唔講
我見到都煩
之後搬出嚟住夏天雨季又入水
同業主講業主幫唔到手
即刻30日通知期拍下囉柚走人算
煩都唔洗煩
跌9成即係接近個個可以full paid買層樓,你覺得有冇可能
咁又計漏左租租每次搬屋既成本
去到新地方又未必用得返舊屋家俬電器,重新買過又係成本
邊度話租樓唔鑽得
就算業主話唔得
你退租嗰日抆返晒啲窿就得
我好似唔知向邊個youtube到聽過 大致上係講解

標題好似係:好多人講JOJO交租交完得個吉,供樓供完都有層樓係自己的

內文就講好多人都話JOJO交出去既租都係淨支出,無回報的。
但有冇諗過買樓係要比利息,而利息唔通唔係淨支出咩?
如果將衍生出黎既利息(淨支出)平移到去租(淨支出)到,其實夠你租十年
仲要你賺左份買樓既本金。

類似係睇過有個講樓市既youtuber講以上既言論,我又覺得幾有道理
我好似唔知向邊個youtube到聽過 大致上係講解

標題好似係:好多人講JOJO交租交完得個吉,供樓供完都有層樓係自己的

內文就講好多人都話JOJO交出去既租都係淨支出,無回報的。
但有冇諗過買樓係要比利息,而利息唔通唔係淨支出咩?
如果將衍生出黎既利息(淨支出)平移到去租(淨支出)到,其實夠你租十年以上
仲要你賺左份買樓既本金。

類似係睇過有個講樓市既youtuber講以上既言論,我又覺得幾有道理
當一個人有10年嘅「功力」頂到
咁咪Case 1囉
我未睇晒
但我估啲人係直接睇最終結果 = 所謂嘅結論?
升返一定大把人走
依家就係要留班負資產做一世奴
CASE 1:-
2023年購入400萬樓,首期40萬,9成按揭,按揭利息3.125%,還30年期,每月約供15755元
每兩年轉按揭獲得回贈2.5%
一年後樓價下跌15%,之後樓價平均每年3.7%增長
(Remark: - 香港消費物價指數中的住屋指數在過去30年的平均按年變動率約為3.7%,我用3%計算)
每個月人工扣除貸款及使費後全數儲入銀行 (簡單D apple to apple考慮)

CASE 2:-
有40萬現金,購入國債每年獲得4%利息,租入單位約10000元,每年租金3.5%增加
每個月人工扣除租金及使費後全數儲入銀行 (簡單D apple to apple考慮)

你咁樣嘅假設條件已經唔使睇啦
做research做到你咁撚柒就算數啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞