[學術討論] 做租租同業主既分別

320 回覆
73 Like 190 Dislike
好似打機咁
啲樓起好 係香港 啲樓就會自動升值+++
見佢尋晚最後個post係3點幾凌晨,又見到佢朝早7點幾回post,真心公屋白卡佬來
一個case就假設資產不停升值
一個case就唔買任何資產 支出不停增加
咁白痴都知總會一年有資產升值個case會跑贏
講啲野同保險佬sell紅利儲蓄plan一樣
不如假設埋case b會投產VOO 每年升值5%?
咁你都可以分別拎剩低既錢拎去投資,落少少有實測到
笠水專家又出嚟
公屋白卡佬都識跌市,你班樓好咪垃圾不如
依個post點解改左個名叫學術討論

樓主未讀過大學?叫得學術唔係代表嚴謹?Parameters 點拎無解釋, reference 數據無,支出唔齊, 計緊乜撚野? 完全唔係主流供租model計算方向。

https://www.khanacademy.org/economics-finance-domain/core-finance/housing/renting-v-buying/v/renting-vs-buying-detailed-analysis
佢剩係想呃人信最尾呢句,結論都係買樓勝

樓市升唔起,成交開始回落,無單開班牛鬼蛇神出哂嚟
同保險啲儲蓄保一樣
稍為數口精啲既都知有問題
係連登唱淡佢精神食糧嚟
唱都唔緊要,無論點無論據
一味鳩叫負資產蝕撚死你
我都廢事理佢
同左21年買LYOS嘅人講未?
公屋窮撚成日搞唔清楚乜撚嘢叫壓測
正確係供完樓淨低舊錢仲多過公屋狗份糧
未撚聽過人供緊樓就去唔到旅行
多數係租租先無錢去旅行,因為本身搵得少
呢樣唔計嗰樣唔計,咁樣叫學術討論
你知唔知香港加左幾多,減又會減幾多?

你知就唔會出post,好似係
樓價跌不願面對,唔啱聽就無論據
樓主篇嘢錯漏百出當真理

兩條社會垃圾圍爐有撚用咩
躝去開工啦, 無單開俾老細屌畜牲不如架喇
差餉
地租
管理費
租樓稅務減免

btw,你轉左行做地產agent???
順手同上嵐御半山班業主講

今日上嵐劈價開賣
已經都算太平,唔係盛世
不過香港真係安逸左好耐
生於安逸,死於憂患
果班友晒氣啦響度洗地托市, 仲有能力買樓班留港撚都忙住搵食, 睇樓邊咁得閒上連登
2014 年我係香討叫人買

個陣比人屌我係aa

十年過去

我都無上香討好耐

當年信我既

應該仲有錢賺

你繼續發夢,夢裡什麼都有
人地現實有車有樓有伴侶子女,每日工作拼搏
你就日日係連登密密出post期望人地負資產
lm
有心機打字=有道理?

淨係每年增長3.7已經R晒頭啦

你估幫佢3.7%打個7折,佢計到條咩數出黎?

未計管理費差餉最基本嘅野完全無提

如果計到做租租更好,呢個poat係唔會存在
嗰幾件社會垃圾當連登許願樹咁

一講樓價就笠哂水,扔低句公屋仔走人
負資產有咩好笑 投資有賺有蝕輸咗就要認

係都笑你班賤種社會垃圾,樓市跌咁耐無視現實,死唱爛唱諗住呃人接火棒

你呢啲輸唔起FF又有論據咩,摺埋一二邊樓市升返先吠啦
根本無睇篇嘢,見最尾嗰句就出嚟護航
邊有人咁計數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞