[學術討論] 做租租同業主既分別

320 回覆
73 Like 190 Dislike
d 租租從來都唔講一個概念,租金會因為通脹升,但相對供樓會因為通脹供少左
https://lih.kg/3739559

基於以上既post 既討論熱度同回覆,

暫時大家對做租租定做業主大家都有D保留,比例各佔50:50

所以我做左個簡單case study,冇根據嚴密既邏輯運算,

只係根據過往既資料做比較

我利用AI 去比較以下兩個case 30年後資金回報表現

假設-
假設人工起薪3萬元,每年平均6.9%增長加幅
每個月使費約人工的40%
每年通脹平均3.5%增長
(Remark: - 香港消費物價指數中在過去30年的平均按年變動率約為3.5%)

CASE 1:-
2023年購入400萬樓,首期40萬,9成按揭,按揭利息3.125%,還30年期,每月約供15755元
每兩年轉按揭獲得回贈2.5%
一年後樓價下跌15%,之後樓價平均每年3.7%增長
(Remark: - 香港消費物價指數中的住屋指數在過去30年的平均按年變動率約為3.7%,我用3%計算)
每個月人工扣除貸款及使費後全數儲入銀行 (簡單D apple to apple考慮)

CASE 2:-
有40萬現金,購入國債每年獲得4%利息,租入單位約10000元,每年租金3.5%增加
每個月人工扣除租金及使費後全數儲入銀行 (簡單D apple to apple考慮)

計算步驟:
1. 計算每年的收入增長
2. 計算每年的支出(包括生活費用、按揭/租金)
3. 計算每年的儲蓄
4. 計算房產價值的變化(Case 1)
5. 計算國債收益(Case 2)
6. 計算30年後的總資產

Case 1 分析:
1. 收入:
起始薪資:30,000元/月
年增長率:6.9%
2. 支出:
生活費用:起始為12,000元/月(40%的薪資),每年增長3.5%
按揭:15,755元/月(固定)
3. 儲蓄:
每月儲蓄 = 收入 - 生活費用 - 按揭
儲蓄年利率假設為2%(保守估計)
4. 房產價值:
起始價值:4,000,000元
第一年後跌15%:3,400,000元
之後每年增長3.7%
5. 按揭回贈:
每兩年獲得2.5%的回贈,計入儲蓄

Case 2 分析:
1. 收入:
起始薪資:30,000元/月
年增長率:6.9%
2. 支出:
生活費用:起始為12,000元/月(40%的薪資),每年增長3.5%
租金:起始為10,000元/月,每年增長3.5%
3. 儲蓄:
每月儲蓄 = 收入 - 生活費用 - 租金
儲蓄年利率假設為2%(保守估計)
4. 國債收益:
本金:400,000元
年利率:4%

這個圖表展示了兩種情況下30年的資產增長情況。以下是對結果的分析:

起始點:兩種情況的起始點都是400,000港元。
前期表現:
Case 1(購買房產)在前幾年表現較差,主要是因為房價下跌15%和高額的按揭支出。
Case 2(租房+國債)在前期表現較好,因為有穩定的國債收益和較低的租金支出。

中期表現:
大約在第10年左右,Case 1開始趕上並超過Case 2。
這主要是因為房產價值開始穩定增長,同時按揭支出相對收入的比例逐漸降低。

後期表現:
從第10年到第30年,Case 1的資產增長速度明顯快於Case 2。
到第30年時,Case 1的總資產約為70,294,659港元,而Case 2的總資產約為51,286,879港元。

最終結果:
經過30年,購買房產的策略(Case 1)比租房+國債策略(Case 2)多出約19,007,780港元,相當於37%的額外回報。

Case 1(購買房產)總資產分析:
1. 房產價值:
初始價值:4,000,000港元
第1年結束:3,400,000港元(下跌15%)
第30年結束:約10,476,845港元(每年3.7%增長)

2. 銀行儲蓄:
初始:0港元
第30年結束:約59,817,814港元

3. 按揭餘額:
初始:3,600,000港元
第30年結束:0港元(已還清)

總資產 = 房產價值 + 銀行儲蓄 - 按揭餘額
= 10,476,845 + 59,817,814 - 0 = 70,294,659港元

Case 2(租房+國債)總資產分析:
1. 國債價值:
始終保持400,000港元(本金不變)

2. 銀行儲蓄:
初始:0港元
第30年結束:約50,886,879港元(包括國債利息再投資)

3. 總資產 = 國債價值 + 銀行儲蓄
= 400,000 + 50,886,879 = 51,286,879港元

我地分析下如果將銀行儲蓄改為投資,回報約8%

Case 1(購買房產 + 股票投資):
1. 房產價值計算保持不變
2. 每月儲蓄(收入 - 生活費用 - 按揭)投入股票市場
3. 股票投資年回報率為8%
4. 按揭回贈(每兩年2.5%)也投入股票市場

Case 2(租房 + 國債 + 股票投資):
1. 國債投資保持不變(40萬本金,每年4%回報)
2. 每月儲蓄(收入 - 生活費用 - 租金)投入股票市場
3. 股票投資年回報率為8%
4. 國債利息也投入股票市場

最終資產價值:
Case 1(購買房產 + 股票投資):約107,292,449港元
Case 2(租房 + 國債 + 股票投資):約87,747,180港元

結論都係買樓勝
買樓忠勝
做業主:
日日叫春以為叫下樓價就會升返有人接火棒
晚晚訓唔著就上連登開po叫人買樓

做租租:
Wfc, 一年去幾次日本
有閒錢買下美股擺下定期好過

自己接咗火棒, 日日許願以為會升返
除左前幾年接左火棒既傻鳩樓好同埋AA
仲有咩人會上連登日日開po水人買樓

日日教人買樓賺錢
呢排都賺夠想等其他人賺下?
邊有咁簡單可以嚟清邊樣着數啲

開放式單位,兩房,三房,四房,或者獨立屋嘅方向已經完全唔同

2019年之後,啲大單位邊度有升過,好多地區嘅大單位都完全未上返當年嘅高位,丟空超過一年都冇人租嘅大單位亦都通街都係

不爭嘅事實就係2019年之後做租租嘅,真係可以做到租樓日日賺 (細單位都係)

(租樓)改善咗自己嘅生活質素 vs 不斷供樓累積財富,其實未必可以直接比較

你手頭上有幾多現金亦都非常影響租樓定買樓嘅結論
(九成按,你估冇其他成本咩,跌少少你就負資產)

大把現金喺手嘅,你亦都唔驚之後買唔到樓
你個AI….買樓有好多開支都冇計算在內

真係想齋做學術研究,所有資料都要攞得準確啲
每個人有太多assumption, 好難客觀咁分析

尤其係香港依刻點都唔叫太平盛世
成篇野樓主估每年樓價升幅3.7%咁進取就係
用30年CCL來計1994-2024大約70點升到143來計每年升幅大概2.5%已經好唔同
香港消費物價指數中的住屋指數
點解你覺得做業主就一定冇能力一年去幾次日本?
差餉管理費唔洗比?
冇曬流動資金 點一年幾次
係呀
租金無限升
廿年後 月租50k租300呎呀
租金無限升
二十年後一個三百呎樓要50k先租到
廿年前食碗云吞面幾錢
Cctoy:不香港仲會黃金時代起飛咩
雲吞面幾錢同租金樓價 無關係
就算雲吞面五百蚊碗都唔等於你層樓會跟住雲吞麵既升幅升
地產 價格唔係必然跟通脹
呢幾年樓價跌 唔通呢幾年無通脹?
再望望日本 台灣 房地產
你都覺得樓淡買唔起樓啦
攞得準點呃人接火棒
由1年6次變左1年3次
用過去30年平均升輻3.7
仲要1年後升番 就已經炒左
以前升得咁急 生育率不斷下降 而家肯定唔會升咁多

咁龐大嘅風險 加上高估盈利
賺嘅%都唔算好多
可以想像到買樓有幾蝕
tldr 淨係睇你幅圖
20年內租租win
咁點解我唔做20年租租跟住轉先買樓
因為你要供樓,早供早享受
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞