[學術討論] 做租租同業主既分別

320 回覆
73 Like 190 Dislike
淨係有樓有高潮,係食女方面都已經贏哂租租
接乜撚火棒?年尾反彈你係咪收皮先?
跌耐定升耐? 你去麥當勞買個餐都唔係以前個價啦弱智仔
現實係失敗者唔好覺得個社會欠撚咗你先得架

樓就日日都有人買
我不嬲話你買唔起/唔鐘意/可以唔買
大把人要住都係要買
大把人唔鐘意租樓,唔鐘意痴老母住,結婚要搬出嚟
租樓我都支持,總要有呢啲市場
但痴老母公屋住仲要大大聲就真係少見,你老母一把年紀仲要養住你條廢鳩,3點幾覆完7點幾再覆,屌你人生係咪淨係得連登
樓好d理論不嬲都係咁極端水人即刻買樓
Eg.
租要租成世唔可以再買樓
租左就儲唔到錢

呢d觀點十年前樓市大爆升就岩用

結論係樓好活係十年前
扮咩計數,你話樓價會升所以租租輸硬咪得
第一次見人屌監獄廢淡屌得咁準佢真係24小時都上咁制
唔好再FF樓淡好似你咁失敗先得架
社會梗係無欠我, 好命早出世撞正十幾年升市仲想點

無叫人唔買樓, 一直講輸得起咪買
香港環境轉變緊, 社工上身勸世叫人諗清楚, 咪信班樓好狗gogogo

廢老退休無嘢做, 等閒上連登撚鳩班唱好狗仔
睇住樓好早幾年意氣風發, 咩上車視覺圖, 公屋租租無人生
而家變哂過街老鼠不知幾心涼
睇埋人性同實際情況
唔生仔有無必要買樓?
供租舊錢唔係差好多
月入幾皮去旅行有咩壓力?
廢蛇van仔佬送貨自由工梗得閒
我退休廢老仲自由

硬係唔明樓好要FF人哋背景, 咁樣掩飾睇錯市會好過啲咩
我哋個碼頭明明旺左半個世紀
恆大想當年都個個股民收錢收到不要不要在係度叫春🤣
食女,租定買邊個知?
睇你有冇傢俬鑽牆已經知啦,啲女好醒
傻鳩 你計asset 連息口分析都冇
讀吓基本Marco 先出嚟吠啦
隔離有PO 買左樓,供唔起,借財仔,有自殺念頭了
新樓有哂裝修喎
隨身帶定供款月結單, 啲女一見濕哂
未來30年人工每年升6.9%樓價每年升3.7%,仲洗閪計數咩,傻閪唔做分析都知買樓好啦
問題係基本面唔撚同咗呀嘛,仲用過去預測未來
搵AI 答你

講真,你呢個分析根本就冇考慮到現實情況。買樓?而家?你認真㗎?

首先,你個模型假設樓價會持續上升,但你睇下而家香港樓市幾慘淡啦。樓價跌跌下,你話30年後升得咁多?

第二,你計國債收益,但冇計到租客可以將首期同每月慳返嘅錢去投資。如果揀啱投資,回報可以遠高過你計到嘅數。如果可以將二年前嘅首期all in NVDA, 宜家full pay 買邊都得啦 。

仲有,你冇計到業主要俾管理費、差餉、地租,仲要成日整呢整個,啲錢就好似倒落水咁。租客咩都唔使理,輕輕鬆鬆,唔鐘意仲可以隨時起身就走人。

你嗰啲計數可能睇落唔錯,但現實世界唔係咁簡單。等個市場再調整下啦,而家買樓,分分鐘要蝕到入肉。
佢唔係要同你討論
呢d樓好acc專用黎起底人身攻擊
因為佢地都知講唔贏

你曾經係藍既話就攻擊你係藍
你曾經係黃既話就攻擊你係黃
你月入100k都好
只要你唔支持買樓
佢地就會搵野攻擊你
雖然好多攻擊既位其實無人care

Anyway同呢d acc講野係曬時間的
Exactly
維修保養又唔講
管理費地差餉又唔提
呢啲全部會隨住通脹加?
走去提咩兩年後轉按-2.5
你估足價又有新銀行轉到按再講

造數都唔好咁無良心呀
最基本印花稅,aa費都起碼令case 2多一倍本金
仲未計管理費,差餉月月放業主血
...
4. 房產價值:
...
之後每年增長3.7%

唔洗睇了
真係好學術wo
咁點解開喺房屋台

依6年買樓
除左賺經驗 賺左住 其他呢?
借咁大口嚿錢,高息環境,仲叫人買樓?
當年跟林鄭呼吸Plan 個班已經仆晒街,買樓勝咁賤格既結論你都講得出?
你咁撚仆街不負責既?

香港計劃經濟,大環境因素,海外工作機會你唔講
講到樓價只跌一年,但事實所有大孖沙都睇淡香港市場
哪來的自信每年增長3.5%? 香港經濟越來越好?聽政府講?
(究竟係3.5%定3.7%增長?唔該你講清楚)

樓價係可以每年負增長
因為香港同大陸資金去咗新加坡,英國,日本等地方
OLD MONEY 慢慢流走既時候,停薪、減薪、裁員潮或專才取代等慢慢都會出現

股票投資S&P500 ETF 正正常常每年回報率為13%
今日美國國債投資10年期為4.213%,比買樓收租更高回報率更高,風險更低
更有彈性等待樓價 / 按揭適合買入
更可以搬返父母屋企住 or 移民買樓

買樓都唔撚買香港樓啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞