[學術討論] 做租租同業主既分別

320 回覆
73 Like 190 Dislike
數據話你聽係有咁多,而你就只係based on 自己觀感去判斷
過去經濟起飛嘅數據
推算將來經濟麻麻嘅situation
確實好難令人信服
你冇野呀?
20年後full pay都得啦
你咁認真同班樓淡傾
好複雜
我諗要分清兩個概念,一個係綜合消費物價指數,其中一項先係住屋指數
我只可以講經濟係有周期
樓主無樓係手
大家唔好咁認真
咁我都冇考慮減息既情況
差餉同埋管理費維修費呢?
每個月多幾千喎

仲有 租樓好多時可以同公司做扣稅
減息都冇計添,
扣稅就租同供都可以扣,情況差唔多
息無講過減,管理費差餉一定要俾

咁撚樣學人分析
你真係弱智
減硬架,幾時減呀?
打一大堆廢話,原來最基本管理費差餉都唔識

傻好打手咁低質呃人接火棒
柒撚咗就認啦
買樓有咩開支都未搞清楚,返去同老豆老住公屋啦
佢無計過入去
差餉一千
管理費都千五至二千
要分析就列哂所有現實收入開支

減息日程未見就去FF,管理費差餉地租實實在在要俾就唔提,聽你講就仆街啦

不如FF中六合彩FULL PAY啦
成日叫人買層樓番黎放租好過租樓住個啲真係cls
唔計管理費差餉 又唔計自然損耗丟空率
無啦啦要借錢還息 仲未計要幾多時間管理租務
仲好意思topic學術討論

AA無單開就鳩UP呃人買樓,早幾年接火棒唔少俾呢班撚樣害死

想穩定自住供得起唔怕蝕咪買,想flexible咪租住先睇清楚後市

邊有樓主咁樣計數
XG現在做尊貴孽主會獨享

2021先係樓市頂點
主因係低利率同qe 4 + inflation
令好多人對資產fomo
基本上2021買咩都係坐艇 除咗短期定存 短債
(美股都係坐到2023先翻家鄉)
長期美債到依家輸3成債價
未計管理費、差餉、大廈維修同自己裝修
$2000/month + $3000/season + $50000/20years + $100000/20years
我發覺隻狗餅個個post都要入去駁下
但佢自己係從來無個人見解
佢最大個人娛樂就係上連登發癲, 凌晨3點幾留完言, 第二朝9點又見到佢留言, 講緊非假日
熊餅 由樓好比AA呃左賣自住樓 變身大樓淡既心路歷程:
樓好時:

===================================================
黑化變樓淡大將軍:

條友真係全日蒲連登
個個post都有佢身影唱淡
再例牌發癲話AA狗開唔到單之類
都幾肯定又係果啲無業痴老母果啲
好撚恐怖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞