[學術討論] 做租租同業主既分別

320 回覆
73 Like 190 Dislike
仲要而家租樓有稅務扣減,
而家買樓計,一來一回只會持平唔會著數。
點解要計30年 30年後唔洗住?

定到時去瑞士安樂死
香港計
property yield 會滯後 treasury yield
去到 CCL = 120 應該可以買下

不過攻台/美元脫勾就另計
要香港 foreign reserve 升 +長期低息先成立
不過人口老化 inflation 唔會高得去邊
樓喺 QE 時期 nature 似 equity, 樓好其實同美股撚冇咩分別
加息/QT 樓比較似 bond, 要諗下 credit spread, yield , 可以將剛需當係
recovery rate 去諗,例如 租金 adjusted 通漲 *50年 =樓既最低價值
依個AA幾有心機, 我叫青哥加你人工先
買樓都可以做雙租 享受自由居住地區
都係果句 無話邊樣好 負擔得起就ok
On9
首先去到26年先breakeven
仲有你個biased assumption 都係要compound 樓價每年3.7% growth 先做到
5年後既野都無人知喇
如果要廿幾年先breakeven risk free investment
我點解唔渣國債廿幾年?當你fg買26年都50歲喇on9
國債我就100%贏硬
樓價3.7% compound 26先贏國債
保險佬都唔會咁sell 個客喇

個客要take 少少risk 是但買隻ig bond都跑贏你樓市喇
日日訓街 禁計數機邊個唔識呀

你以為up完上面一大段野就唔洗交租呀
日本呢三十年個經濟週期?
去旅行係公屋戶既專利

租租供供都比唔起錢去
又係失業師
點解買樓就一定會無哂流動資金
個個好似你咁窮就死得啦

我岩岩先去完歐洲兩星期
識閪咩啲公屋仔
以為個個好似佢哋咁銀行幾皮嘢都冇焗住租樓
租租先唔捨得去旅行, 最多去4日比盡,
叫佢去7-10日, 即係叫佢白交1/3租金
Ching睇得通透
住香港仲住多廿幾年, 信政府
你信啦, 唔洗廿年我都閃左
攻台/美元脫勾點解唔計
呢d 情況基本上 market freeze
你想賣野走佬都賣唔到
特區護照失效
你可以當total loss
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞