[學術討論] 做租租同業主既分別

320 回覆
73 Like 190 Dislike
真呀, 走得最多就係早年買落嗰班
移民盤劈完價仲有錢賺

樓市升返呢幾年上車鬆綁, 為仔女又走一堆
每年租金3.5%增加
負資產點走
抬錢賣樓?
基本上買完跌嗰下已經決定咗你未來20年命運
我覺得冇
我睇嘅係五年內上環呎價去到$2000
所以應該跌九成半
True

帳面上既回報都算

Lock 死20-30年人生係度先大獲

仲有佢個model 係預計頭一年跌 之後每年升
但租金預計每年升
實際上 租金係會平穩或者跌少少

租金唔會永遠長期升
1997年 107個大型住宅 24.9呎
2018年 37.8呎嘅歷史數據
以佢model 咁計
1997年 以每年3.5%升幅
照道理 2010年已經超過37.8呎 租金
去到2018年講緊51.28呎 350呎的話應該去到17948蚊租金
但數據上 350呎只要9730 蚊 (當然個數字同大單位呎租細金額拉低)

再拎近期實際例子 拎黃埔二期為例 389呎 18000蚊租金 大概係46蚊呎 (已經拎最高叫價)
係佢每年有3.5%升幅model 2024 年 應該掂到63蚊呎 理應22062租金 呢度差價足足4000蚊
再拎黃埔七期 962呎單位 34000蚊叫價 呎租35蚊
我唔洗講你都知 根本唔可能叫到六皮嘅prediction
你話黃埔太舊 我拎新啲2010年譽港灣七期
511呎叫價 24000 46.96呎租
再拎新啲北角 海璇 364呎 27000叫價 74蚊呎租
啱 呢個係高過佢個model 但半新樓先合到model 價錢(北角呢棟新樓 有景有交通有配套 我已經唔係拎堆大西北半新樓比)
換句話 你棟年一超過十年就會同新樓價錢形成差距
咁你會寄望租金每年有3.5%加幅
如果要實際做到model 所講 租客基本上每五至六半就搬去半新樓住 佢三十年間 應該住五至六間建成五年內半新樓(你咪話唔爽 業主都享受唔到)仲要新盤推出大量租盤放租話講下價又抵啲

係業主角店 物業係算被動收入 但唔淨係覺得只有收入 零支出
最恐怖嘅地方就係啲記者同埋啲地產經紀永遠都唔計印花稅

印花稅係必然開支,除非你係中聯辦啦,邊有得唔計

繳付印花稅嘅時間亦都係一個關鍵,就算你買樓花都要非常之短時間內俾,成條 Cash flow 都唔同

計算回報率永遠唔計印花稅,個底數永遠都係錯,都唔知有乜好討論
睇時機啦,早兩年買樓果批咪呼吸緊LAW,早廿年買就 un un 腳,
買債就係反QE 收水債息升,如果QE 果排又唔會買債或者rollover 。
只要銀行唔call loan
你又供到
有樓都係穩陣
我指自住
屌 真正優質文 要book mark
呢個分析好似無考慮到樓市高低位/估值
如果咁分析,ccl 100又係咁。ccl 300又係咁計就無乜意思
經濟點樣??? gdp同全港月入中位數跌咗幾多?通縮咗幾多? 差過97、03、08年幾多? 活喺連登嘅社會垃圾
第2年打後 樓價都跌呢?
負資產都算啦 日日吹風想人無左未來 冚家剷
邊撚個稀罕你條支那閪支持
成日以為自己係成功人士 實情你只係一條支那韭菜
每兩年一家
被趕走一次
日日心有不甘憎業主憎agent
都安唔到居樂業
大把投資工具都可以跌一半,仲要幾日
Vpn移民撚大多數一日到黑上連登
條柒頭一向大柒
有人水你?
租樓每年可以扣稅省返17000蚊喎
但租樓要承受搬樓成本風險
不過可以揀地點省交通費同時間,唔洗承擔維修成本
仲未計三十年樓要拎錢大維修
22/23係正數?
係 我講咁多唔係支持租樓定反對買樓
只要自己計掂條數 租買都係一樣 要用 你就要去做 只係租同買都有各自風險 冇劃一對錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞