[學術討論] 做租租同業主既分別

320 回覆
73 Like 190 Dislike
本身2萬蚊呎買咗上嵐,仲擔心緊
睇完你計我先安心啲,原來層樓30年後值過千萬
樓豬,你說得對
五十年後咪二千萬
租到死果日,後生既時候俾業主加租要搬都接受到
但年紀大咗,仲要搬嚟搬去都幾麻煩
而且好多業主唔會敢租俾老人家,因為容易死(相對上)喺入面

同埋老咗萬一租樓其間投資失利,遇到大股災蝕勁多錢
臨老冇錢交租咁點算
你話老咗買美債咪得,冇人叫你買股票
但唔知到時息率係幾多,高既就冇問題,萬一低呢

但供樓,衰極三十年後都真係有間屋喺度
雖然大家成日話(自住驚閪)講出嚟笑
但實際上唔係咩?供得起咪得
同埋冇人叫你用呼吸plan買樓,
同埋唔好買太大,超出能力咪得,啱啱過壓測就當然危險少少啦
留返啲走盞位,當儲下未來間屋既維修費用

另外如果話供樓其間失業點算
咁租樓一樣啫,租緊其間失業又點算

其實大家發言都係企喺自己角度
相信未來香港一定會仆街既人
無論其他人講咩分析都唔會有用
因為未來香港實仆街,咁就緊係租樓啦

但如果你覺得香港未來唔會太差,
會慢慢平穩,經濟跟正常通漲咁上返去
咁可以考慮供樓

我自己就覺得預測聽日已經好難
仲話想預測未來三十年,簡直係天方夜譚

唔想老咗仲搬嚟搬去,呢樣嘢我自己就覺得非常重要
但有啲人係想租樓,成日有新樓可以住
咁當然支持佢地租啦
而家仲有現金回贈?
點解要租到死果日?
根據樓主幅圖, 廿年內租租資產都係跑贏
咁租廿年之後先買, 同而家即刻買, 邊個贏?
你層樓蝕咗好多啊?
低質回覆
你的確可以咁做
咁其實咪又係要買樓

同埋剩得愈來錢喺身
正常人會唔會去多幾次旅行?
手上現金多咗
買股票會唔會選擇買啲更高風險既股?
如果真係咁有紀律
真係有可能係廿年後先買好啲既
但情況實在太複雜,勁多因素考慮
Case 2:首期40萬All in 平均買入NVDA ,AAPL,TSLA 跟據分析30年後市值約2億
買都要睇timing架 唔係而家囉
剩返d錢咪拎去投資 唔係點跑贏
冇紀律係你既問題
明知而家買樓會跑輸都仲買樓就真係冇紀律
有啲自欺欺人。2019-2024年價跌息升,租係好過買。只係好多人都低買而且供滿咗,所以無問題,但並不能概括總結買好過租。
香港樓市未跌定, 撈底咪越撈越底
暫時睇唔到有回升空間, 每年跌少少已經執到
香港對退休冇保障
買間樓返想退休,樓齡同老化係一個問題

大股災蝕勁多錢,Covid 算唔算?
基本上2-3年之後咩到喺晒度仲有賺
但如果一但供唔起,Call Loan / 加息壓力等
點睇經濟同樓市都未係入場好時機

香港樓價咁高,供款期25-30年,其間一定會經歷經濟衰退周期最少一至兩次
從投資角度諗香港樓唔跌到底,其實買樓唔著數

唔好唔記得當年呼吸Plan 係政府帶頭
政府只係想保樓價,普通打工仔嘅生活佢哋唔諗

喺外國買Condos / Apartment 只係權宜之計
最終都係買Freehold 屋最實際
老嘅時候拎退休金去租Condos,賣樓Downscale 換取生活費
係買樓捱到20年後贏 唔係租樓20年後買樓贏啊 弱智畜生 你真係唔死都冇用 尋日屌柒完你仲係唔明又再柒 救命
買樓20年後先贏 咪即係租樓跑贏20年囉
咁簡單都唔明?你弱智
其實你真心定點有d 驚訝
不如你答下?
根據你幅圖, 廿年內租租資產跑贏
簡單d 諗多少少,依家買樓同廿年後買樓,樓價會差幾多?
關咩事?
你幅圖y axis係資產總值
資產總值唔包樓價?
唉你真係好陰公 算啦冇野了
唔關事 就算20年後樓價仲係咁上下 淨係租樓20年用嘅租金都唔知幾多萬啦
究竟有冇人答到我?
根據樓主幅圖, 廿年內租租資產跑贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞