佛牌討論 正牌(25)

978 回覆
2 Like 8 Dislike
泰國僧階

全泰約有206,000僧侶人數
當中約有20,000名具有僧團職級

僧皇級,俗稱崇笛
⓪”崇笛帕省卡勒周”(榮譽僧皇,只有圓寂了的前任僧皇才有機會被追封)
①”崇笛帕省卡勒”(全泰最高領袖僧皇)
②”崇笛帕拿查卡勒”(副僧皇),10尊

主教級,俗稱周冠
③”帕拿查卡勒周卡勒朗”,23尊
④”帕拿查卡勒層氹”,50尊
⑤”帕拿查卡勒層帖”,100尊
⑥”帕拿查卡勒層勒”,210尊
⑦”帕拿查卡勒層灑汶”(細分共10個級別),510尊

方丈級,俗稱帕固
⑧”帕固蜃也拔”
⑨”帕固他那律公”
(兩者細分有66個級別,共約17,300尊)

另外還有幾個僧團職級以外的頭銜
“帕瑪哈”(巴利文學位)
“帕實茉”
“帕閉弟伽”

好似龍婆浸蘭咁 大家都仲係叫佢龍婆浸蘭而唔係叫周冠浸蘭 可能大家習慣咗嘅問題
有冇共識係睇感覺同意見,同意你講唔一定會有共識。反而,事實還事實,啱唔應該講成錯,錯唔應該講成啱。
(如果我既信仰唔係完全根據實在既事實,我豈唔係信緊冇能力冇效果既野?)
阿贊即係老師,可以咁叫
好多謝師兄你一直為大家提供關於聖經的資訊 可能我地始終係非教徒 一定唔會太深入了解 再次多謝你指正先

每個人對信仰的選擇 都係根據自身經歷 經歷去相信 當然都係真實不虛 就正如我地佛教徒係因為相信佛陀的教法 透過四聖諦 八正道 十二因緣了解呢個世界 一切事 物係點樣生滅 其他人唔知點認在我角度 我覺得基督宗教也好 道教方面也好 可能各位神都真實存在 但係我眼中亦係眾生之一 只不過佢地生命同福報都極大 大到不可思異 但係終究還沒跳出六道 證涅槃 始終我執唔係咁難斷除 係一個大關卡
最後依家就好似爭論緊 光係粒子定係波咁 就算討論到(100)都唔會有結論 對件事無幫助不特止 重互相結冤 咁又何必呢
我想買個本書 唔知有無緣份買到
呢到既人只care 屍油夠唔夠多, 骨頭有幾多個靈
正牌應該無討論過相關話題
呢到唔會啦
好多謝你既友善相待,亦都好精要咁將佛陀既教法概括大意,同你繼續交流一定會獲益良多

你提及每個人既自身經歷真實不虛,我不能同意更多。或者我表達得含糊左,我想強調既真實,係指聖經個神既王權、能力既真實。

無答案既爭論,的確係有害無益,我非常同意。但係我一直只求澄清唔合符聖經既論述,消除對聖經既誤解。所以最後容許我補充一下:

因為聖經描述神既背景係古近東,所以冇直接論及遠東既智慧、六道、涅盤等既主題。但係如果按照聖經既描述語言做類比,呢位神顯明左既權能之大,會比做想幾時有六道,出一句聲就有六道,想幾時冇,就冇;要邊個涅盤,講一句野邊個就立刻涅盤,而佢自己當然都唔例外。

成晚都仲係賣緊盼拍間同鬼王
鬼王都冇人收啦
2022果期?賣咗兩年㗎啦喎
不得不同意嗰期嘅設計係幾靚

新一期所燙阿贊速有份開光

叮都費事叮

盲盒
中間嗰位 龍婆瑪哈史喇好似係泰國幾出名?
利申:佢fb post 個日即刻供咗2個細嘅
係 冇錯
難,出廟唔貴,但泰國牌商拎好多
比較返係靚過之後jdk同盼百間,而且阿贊速之前都冇出過鬼王,所以個價仲硬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞