佛牌討論 正牌(25)

978 回覆
2 Like 8 Dislike
我有支穢跡金剛杵
唔知會唔會有反應
等我又買塊試下
屈一都可以話買就買
移民都唔會解決到運氣問題
龍婆濟公係比較冇禁忌
唯獨係我冇唸前面嗰個偈
同佛首經差唔多長之嘛
我都冇

why not both(雖然2522 升左唔少
雖然我都去研究過佢背後意思,有講法係龍樹菩薩傳,但最令我未理解係呢兩句:我今稱讚大準提,惟願慈悲垂加護

佛道講清淨離慾,準提咒嘅意思都係類似,但偈同咒嘅意思差幾遠。

佛需要人去稱讚咩,尊敬,禮敬我都仲明。去到求菩薩加護就更加去到迷信部分。我明在家之人好多時都有需要外力幫助,呢點大部分門派都唔排斥。

不過如果係起動偈,已經要去到要幫助,而個幫助仲要去求,同我理解嘅佛理又係差好遠。
佛需唔需要人稱讚我就唔知
但係有唔同佛經都係有稱讚嘅意思係入邊
例如佛說阿彌陀經
都有用到稱讚呢個字

至於你話求菩薩保佑係迷信
咁佛牌你覺得係乜嘢?
仲未計,你呢頭話完係迷信 下一句話"明在家之人好多時都有需要外力幫助,呢點大部分門派都唔排斥。"

你話求菩薩幫助同你理解嘅佛理爭好遠
咁你覺得念佛往生算唔算係求菩薩幫助?
我有諗過㗎,但係之前2522 一萬蚊左右,而家升到上二萬就
儲吓錢你都可以擁有
https://ddc.shengyen.org/?doc=07-10-016&tree_id=j1_3546

//如來也就是佛陀。如來需要我們稱讚嗎?每一位如來都有無量的功德,無邊的智慧,以及由如來德行所生的無量福報,而在悲智願行各方面都是圓滿無缺的。那麼我們為什麼要稱讚如來呢?當我們誠摯地稱讚某人時,至少含有對那個人成就的肯定,甚至生起效法的意願,也許我們一時間做不到,但會想去試試看。//

迷信嚟講哩度個個都有啲架喇 唔係點會請牌希望幫到我地生活各樣

龍樹菩薩一開始都好比心機學佛架

希望幫到師兄
佛牌係迷信,佛祖都話唔好起佛像,不過係方便法門,泰國佛牌入好多其他門派嘅法術,所以我成日都話戴佛牌同信佛可以係兩回事。

或者我好執著喺字眼度,我對於個偈入面,唯願慈悲呢4個字,太卑微,我感覺唔係求,係乞求,好似係,你好心可憐下我咁。

我常唸嘅例如文殊咒,大明咒,心經,同準提咒核心都一樣,都係講緣起緣滅。對我嚟講,喺成個準夫咒偈都咁短,我個思緒要由中文切換梵語,由稱讚,祈求到緣起緣滅,跳得太快。

同時,本身準提咒嘅意思已經好完整,唸咒是否要開咒?開咒偈實際個源起係邊?

再補充,對於我嚟講,佛陀是老師,是提供指引,佢有大能,但是否有大能與存在亦不關鍵,一切還要靠自己努力與本心。所以對於我來說,往生不是求,而是我會跟從的指引。

亦都因為咁,我覺得寺廟俾人去祈求係需要,呢點係大眾進入佛教嘅方法。但喺禮拜儀軌,特別係僧眾帶領,應該盡量去除求嘅部分,因為最後佛教唔係教你得到乜,而係教你去到乜都冇
不過如果係個偈嘅中文意義就係,我依加讚大準提你啦,希望你好心照顧我啦

我明白師兄解釋稱讚部分,但如果緊接唯願慈悲加護垂,我都係覺得好糾結
改運
依家要兩萬
只可以講八萬四千法門
每個人根器都唔同
有人覺得般若法門適合自己
有人求淨土法門
有人就苦行
其實都係睇你自己
所以我都只係話,句偈唔適合我,我唔明,可能對其他人有大用
你咪當係「我宜家都效法你,希望你幫幫手」
如果真係糾結就不如唔好念,最緊要個心舒服
覺得點?
有冇諗住上1期?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞