佛牌討論 正牌(25)

978 回覆
2 Like 8 Dislike
如果掂左會失效咁弱,咁點幫你
驚d人心地唔好
猶太人寫野犧牲準確度,指既例如係語言學字源(創世記2:23),隔代咁生既家譜(馬太福音1:1-17),將數字講成有代表必數字既約數(路加福音8:42)等等。
呢D唔係誤差,亦都唔會累積。呢D係文學手法。
相反,個訊息就可以好清楚咁突顯到出黎。(上面三個例子,分別見到:男女原本既親蜜關係、耶穌係預言既基督、得醫治女人既信比較會堂主管既不信。)

「神只有一個」,冇錯,但係「聖經只有一個解釋」就唔符合事實。從來猶太人既理解,都係解經可以有多個方向。事實上聖經本身都係好多元化,有埋一詞多義既文字遊戲(雅歌2:12)。
連一個字都唔止一個解釋,所以你既假設唔成立。

人係有好多方面,亦都可以有多情況發生,各自需要唔同既指引。一個醫生,會話中暑既人飲凍水好,喉嚨痛既人飲暖水好。有活生生既神係度,佢會直接講邊段經文啱用。起碼向我係。

你口口聲聲話教廷刪改,不如你講清楚由點樣改到點樣?有冇睇過早期抄本係點寫?定係你其實冇求證過,只係人云亦云?
耶穌係神既道成為肉身(約翰福音1:14),耶穌講既野、做既野都係出自聖經又解釋聖經,耶穌既言行就係官方解經。其實連其他人(包括反對耶穌既人)向耶穌做既事,都係按住聖經一早講定咁發生(路加福音24:27)。

當引用經文果時,好多時係話頭醒尾,淨係講第一句,就期待熟悉聖經既讀者知道成段(馬太福音27:46)。對於唔熟既人(甚至連果句係經文都未必知)就好似隱喻咁。

聖經既文學性好重。睇返重複既用字、平行結構、倒影結構(一層層既首尾呼應,核心放中間),都可以清楚咁見到作者要強調既重點。

聖經既歷史性好重。睇返聖經既語言、地理、文化、文獻,已經好可以足夠清楚咁入去第一現場,足夠接近當時聽眾咁聽個原意。
將數字講成有代表數字既約數(路加福音8:42)
有啲賣家 自己加一大堆禁忌
去令買家更敬畏佛牌
反而師父真正想信徒守既五戒就無人理
多謝師兄分享基督宗教關於聖經方面資訊 又學到野
任何佛寶聖物應該尊重 但過份神化就變迷信了持守五戒身為佛教徒 應該係要努力做到
睇嚟你連聖經所謂偽經都唔知,咁冇嘢好講
猶大福音
其實點樣拗都冇結果互相尊重啦
無上水一排呢到變左東西宗教大戰?
抱歉我搞亂咗檔
其實有時我覺得所有宗教嘅創始者都係同一個人
但得閒同其他宗教交流下會提高左個思維
其實有時我覺得所有宗教嘅創始者都係同一個人

你呢個論調我曾經聽過….
你會發覺有啲嘢解唔通可能要靠其他宗教補充,例如原罪,是否一種業報,而各人原罪不同,所以生而不平等
唔洗客氣,我既榮幸黎,如果學到野就好,呢個態度好值得欣賞同支持
偽經,即係偽託古人做作者名既文獻,耶穌時代前後,猶太同希羅世界都有咁做,例如有唔係所羅門寫既《所羅門智訓》,又或者唔係耶穌門徒猶大寫既《猶大福音》。

前者同其他所謂次經有類似情況,係希臘文七十士譯本有,但係希伯來聖經冇,而教會又有傳閱。
後者同好多偽經一樣,屬於諾斯底(神秘知識)主義既文獻,同猶太既聖經一D關係都冇,而且搵到既大部分都係用Coptic (希臘字母埃及文)寫成。

如果真係唔知既,咪虛心學囉。與其緊張我知唔知,你連原因都講到似層層,不如直接指出由邊度改左做邊度?你想討論邊一類既偽經?
(1)聖經寫左邊個字,對你黎講梗係冇所謂啦,因為呢一段聖經對你黎講既意義,就只有你先入為主既論述。

你上面啱啱先認同左,呢一段講緊一個特別既人。但係你又再講返「如果今日有任何一個人」。
今日任何一個人,有冇亞伯拉罕咁特別?今日任何一個人,有冇以撒咁特別?
其實你到底知唔知佢地有咩咁特別?
你為左講你唯一想講既野,經文實際講咩你係咪完全唔理?

以撒甘心被綁,寫左係聖經,去到耶穌甘心被釘十字架,就知道神真係掌管歷史,照住佢係聖經講定咁做。成就係耶穌身上既預言,仲有好多好多其他聖經經文,隨便上網都會搵到。

(2)因為你問到聖經以外既問題,而咁啱我聽過猶太傳統有提及(Midrash Sifrei Devarim 343:6),所以我總括左個猶太傳統黎答你 。對於一個眼中冇神、就算神係佢面前佢都當神冇到既人,你問既問題就有效。不過猶太傳統尊重神,唔會用呢個眼光。
呢個傳統係咁樣講故事:

神要頒布律法,除左向以色列之外,仲向晒所有國家顯現。

去搵以掃既後裔
:要唔要律法?
:講咩架?
:唔可以殺人(出埃及記20:13)。
:我地祖先成個本質都係殺人(創世記27:22,40),都係唔要喇。

去搵亞捫同摩押既後裔
:要唔要律法?
:講咩架?
:唔可以通姦(出埃及記20:14)。
:我地祖先成個本質都係不法既性關係(創世記19:36),都係唔要喇。

如是者,冇一個國家,係神冇搵既(詩篇138:4),但係結果只有以色列領受律法指引。

與其搵D個故事以外既野黎講,一係我按住個故事問下你啦:你咁堅持去抗拒聖經,其實有冇邊樣係聖經寫左神覺得唔好既事,你唔做唔安樂?

(3)「神直接消滅一個城市」,究竟你講緊邊段聖經?而果一段聖經點樣講個原因?唔該你清楚引用章節出黎,等我睇下點樣「因為當地不信神,拜偶像」法。搞清楚講緊咩之後,再討論埋淨返果兩條問題。
大佬,傳教第二度啦
你平時鐘意行入佛教道教寺廟同人傳教咩
你好,我回應樓上係要澄清唔合事實既描述,並唔係為左傳教。
話時話,龍婆瑪哈士喇上次塊那朗2有無ching 請到
龍婆浸蘭7年唔再出牌?
求其啦,大家點講都唔會有共識
話說見到A哥個Facebook話阿贊初升上周冠

但係點解都仲係阿贊,唔係LP?

想了解吓泰國佛教師父嘅級別及名銜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞