佛牌討論 正牌(25)

978 回覆
2 Like 8 Dislike
比起依靠神 我更相信要靠自己努力修行 但我相信每個宗教都係好 選擇一個合適自己最緊要
如果單靠相信能夠生天 都係一件好事呀 至少不落三惡道先 亦都可能係基督宗教個神的大能同福報 好似淨土宗一心念佛 臨終之時往生淨土一樣 每個宗教 教派 相信依各自教法做人 我諗唔會差得去邊
或者呢個咁簡單嘅哲學就係佢廣傳嘅原因,實踐到都係好嘅

只係返返原本個問題,人生何為苦?為何有人出生富貴?為何有人貧賤?為何神要安排不好嘅事?原罪是否一種業報?做好人上天堂是否因果?
我自己既最終選擇只係得真實、實在一個原因。
祝你修行有成果
行為上係,但係基督教嘅世界係美好,同現實形成落差,如何解釋?為何世界不平均?為何命運各不同?全能神為何不改善?當呢啲問題答唔到,簡單嘅美好核心思想就會變得鬆散,連帶導人向善嘅根基都不穩
神係西奈荒野賜下律法指引(出埃及記19:1),荒野唔屬於任何國家任何民族,所以律法指引係比所有人,只係其他民族唔去領受。正如你今日聽到聖經,都有得揀接唔接受一樣。

讀完書都有得考試,知道自己達到咩水平,神試驗人都係一樣。
試探係要使人跌倒,你堅持用試探呢個字落神身上,話神本質係試探,只係表明緊你論斷神既動機,其實呢個講法係唔符合聖經(雅各書1:13)。

睇落你好努力咁將聖經描述既神講成唔係聖經描述咁樣。咁唔係求真,係誤導,我勸你就唔好再咁做喇。
每個宗教都有佢解釋事物的一套 人係有惰性 如果可以選擇 相信每個人都會選擇不勞而獲 財色兼收 我地佛教徒 尊重別人的想法就ok 始終大家系統唔到 討論都無結果 好似蘋果同橙 邊個好味d 每個人答案唔同
多謝祝你時刻都開開心心 平安 身體健康
你覺得唔需要有關係,歡迎你表達左你既意見,咁樣都幫到你自己做個人選擇。
聖經就講明神係話「你們會做我的子民,我會做你們的神」(耶利米書30:22)。

聖經係猶太文化入面既文獻,猶太思維同而家廣傳既希臘思維相差好遠。
猶太思維:動態描述、着重效果同訊息傳達、容許張力。為左訊息入心甚至可以犧牲準確度。
希臘思維:靜態描述、定義為本、重視客觀事實、樣樣和諧。最好一個理論解釋晒所有野。

所謂矛盾同bug ,只係用左希臘思維去睇猶太既聖經,睇唔明係正常。事實上,猶太拉比(聖經老師)將經文既表面矛盾當係寶,刺激思考以致更加認識神。佢地既釋經書,將唔同拉比完全相反既解釋放埋一齊,視為正面既討論。
如果聖經有邊D地方,擺埋一齊會對你造成困難,歡迎你提出黎討論下。

而你提出既聖經文本既流傳傳統,係一門唔簡單既學科,我都唔介意討論下。
不過你係冇提出任何實質理據之下話「肯定」,就欠缺說服力。
多謝多謝,大家咁話
唔識用基督宗教角度答你 我估係神比各人的考驗 從而搵出決志信主的人 至於唔信主 亦唔需要理會佢地感受

只能夠講大家互相尊重就ok 可能大家都岩或者大家都錯呢
猶太思維去犧牲準確度去傳播訊息,隨住時代演代,個誤差越嚟越大,加上社會嘅演化,咪形成更大嘅誤差。

當簡化傳教,龐大誤差,加上歷代教廷選擇性保留同刪改聖經,到底依加基督宗神的旨意同原本嘅有幾大誤差?

到底你建立嘅關係,係真正嘅神,定只係教廷人員嘅意思?上帝只有一個,佢嘅旨意都只有一種,當拉比仲要就分返討論,已經反映左人為傳遞誤差係實際存在。
試探同試驗,文字遊戲嚟啫,轉做挑戰?考試?為何要用至親嘅人倫關係嚟試驗,特別係個答案係明知?

如果今日有任何一個人,叫人去殺自己親生仔去證明自己,通過試驗,呢個社會會點睇佢?

神喺西奈發布律例,其他地方嘅人如何得知?遲左知嘅人,就係愚昧?舊約聖誕幾多故事都係講,神直接間接銷滅一個城市,係因為當地不信神,拜偶像?到底不信神真係非罪?定係神無辨法有效將佢嘅律例宣揚?
你呢個講法,係一個常見既陰謀論。唔知聖經內容既人聽落就似層層,知既就得啖笑。
哲學係希臘思想,上面已經講左唔關猶太既聖經事。

冇一個有權力既人,會叫人民唔好聽自己話,反而聽神既話。聖經係話,王管既人民係佢既兄弟(申命記17:20)。而神先係話事果個,先係有權果個,先係真正既王(出埃及記15:18)。

我睇得出你好踊躍去表達你既抗拒,我都樂意討論,但係希望你咁實牙實齒講既時侯,講得準確,否則好容易顯出無知。如果唔熟,其實可以謙虛咁問。
想問下有冇地方可以幫人換佛牌個殼?
Ching你邊一區?Fb search 防水殼都一大堆
聽人講唔可以比其他人惦到個佛牌,所以想換但成日無換到。如果換,我想全程睇住
都唔知經過幾多手人掂過先去到你手上
尤其是請一啲唔係新出廟 一百 幾十年歷史嘅古牌

總括嚟講係唔關事

有啲舖頭係可以即日取,當然要加錢,打去問吓,到時咪借啲意喺隔離睇住
大把,平嘅會寄去泰國,土炮就貴,不過勝在你可以直接溝通價錢款式時間,避免寄運風險
唔掂咁點幫你換
邊個話?
一直都想知聖經咁多隱喻

其實係唔係有一個官方既解讀
驚惦左會失效
所有宗教都會有唔同門派,解讀都會唔同
而教廷都曾經因為各種理由,將先知所寫的經文列為偽經,禁止流傳或刪除,所以我一路都問,到底係信緊上帝定教會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞