佛牌討論 正牌(25)

978 回覆
2 Like 8 Dislike
個陣細 返去玩居多 但咩都依靠哂上帝 硬係唔知點
只能夠話唔適合自己
師兄唔洗灰心 氣餒 任何事都會有個過程 唔會無啦啦就成就到 接觸佛法 就係會令到你了解到任何事物終究都係因緣和合而生而滅 無需介懷亦無需執着 引用觀佛寺龐師傅經常講 慈開好美麗 但人往往只執著花開的美麗 忽略左要成就呢件事的太陽 肥料 水 特別係肥料 d人會討厭佢 但如果無左肥料 花又點會開得咁美麗 所以應該要接受好同唔好的東西
(大約係咁意思 小弟我悟性差 建議上廟聽下師傅講 會更了解)
其實上面嗰啲問題唔係問宗教,係問你個心諗咩
當然你可以覺得佛牌唔靈轉信耶穌啦,咁到耶穌考驗你嗰陣又轉信其他?

真正嘅心靈平靜係向內求 希望師兄平安喜樂啦
Well said
我諗你誤會左,因為聖經講既係掉轉:責任係人果度(創世記3:6)。
而耶穌救既係神同人之間既關係(馬太福音26:28),又使人同人關係復和(以弗所書2:14)。
如果將自己既意見投射落去,就唔係聖經講果個神了。
人同人嘅關係幾時復和過
講到尾又係神係全知全能,人要無條件相信,不能批判
但係實際就係神就係,創造無數佢眼中罪人,會試探,會妒忌,會報復嘅概念
講得唔夠清楚,多謝你指出。經文指既係,兩邊關係破裂既人,能夠因為耶穌而關係復和。
你所描述既神,同聖經描述既神都相差得好遠喎。
咁都要試過靠得住之後再揀去靠佢先有意義既
唔信佢,就要落地獄,係咪報復
叫人殺自己個仔做奉獻,講明試探
希伯來人以外就係外族
「唔信佢,就要落地獄」聖經冇清楚咁講喎。
「叫人殺自己個仔做奉獻,講明試探」,你講緊特別既人特別既仔,定係一般既人一般既仔?
「希伯來人以外就係外族」
華人社會以外既民族夠係叫外國人,唔係你想點叫
無話信邊一方好
清教,道教,基督/天主,佛教
都係個人經歷接觸邊樣
不信的人是否有罪?有罪的人能否上天堂?不上天堂死後是否落地獄?

特別的人是否還需要試探?是否應該試探?

大家都是神的子民,何談外族
容許我都分享下。
信天父,係同佢建立返合適既關係,我屬佢佢屬我(耶利米書30:22),穩陣到冇任何野分開到,甚至死亡都唔得(羅馬書8:38-39)。
信天父唔係純粹心靈寄托,因為有神既能力向接受神王權既人顯明,成就神既心意,又表明神同在(馬太福音28:18-20)。
真係信既人,見到神蹟係常態,我自己都係咁樣經歷。
同其他宗教比較既話,我冇聽過有任何其他宗教既神會同人建立關係。亦都冇其他宗教既神先講明會點做,再信實咁係歷史入面做出黎。
希望解答到你。
都係內心信仰同外在行為
有冇諗過,其實唔需要建立一種關係,特別係宗教係由人演繹,但聖經故事喺幾千年前寫,風俗唔同已經會有矛盾同bug。再幾過歷年刪減,增潤 ,翻譯,演繹,肯定會同原有神嘅旨意有落差。
呢個係基督宗由聖經開始鋪排,引致之後傳播方針形成嘅問題。

聖經係故事本位,由故事引申哲學,故事強調嘅係上帝嘅全能,而當時民智不高,所以一個全能嘅神就會係依賴對象,容易傳播,同時,能夠演繹神嘅話語,就係權力擁有者。

而權力擁有者為鞏固權力,就會進一步強化上帝本位嘅權力結構。當中嘅哲學就要簡化同刪減,因為哲學啟發思維,不利權力維護。

隨住全球化,擁有更大嘅民眾基督,要進入唔同市場,就要再簡化,將聖經最通俗嘅故事同金句推廣,令哲學成份更為冇串連同薄弱

你問教徒,除左神愛世人,我地要信佢做好人上天堂,佢地仲有咩哲學思想可言?
似乎冇發生過,淨係基督宗都仲打餐死
不信的人,可以有罪(創世記4:7),亦都可以冇罪(以西結書14:14)。冇因果關係。
聖經冇提過上天堂,呢個係民間信仰。

神試驗亞伯拉罕(創世記22:1),用試探呢個字翻譯就唔合上下文。神在上,亦都知道邊個人能夠通過試驗。亞伯拉罕通過試驗,佢既堅信成為所有屬神既人既榜樣(希伯來書11:17)。以撒甘願被綁,預先表明耶穌基督(路加福音24:26-27)。

猶太人同外族既分別在於角色同次序。猶太人先領受律法指引,做出黎,外族人見到就能夠認識神。神唔偏待人。(羅馬書2:9-11)
猶太人同阿拉伯人一齊讚美耶穌:

https://m.youtube.com/watch?v=XKLK78MqKRg
為何要分種族?為何不能同時受律。

如果知道會通過試驗,為何要做?阿伯拉罕嘅堅信同以撒嘅信心,都唔會改變上帝去試探嘅本質
Meanwhile,以巴打緊仗,歷史上十字軍東征,新教分裂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞