唔鍾意揸車,但女朋友好想我揸

400 回覆
66 Like 875 Dislike
唔係咁容易嘅葉師傅
考到牌都分分鐘都唔係呢個女朋友啦
接收工
住公司格離咪解決
原來咁多人都覺得樓主咁 kam

樓主麻煩 pin #2
咁你咪話肥咗考唔到咪唔洗揸囉
樓主點都試咗先再諗其他嘢啦
有朋友考完好興奮即刻買架錢7揸,揸3個月已經頂唔順放返出去
佢話揸車仲攰,住大西北出黎又唔快過搭車好多,仲有其他費用
結論你唔係真係好有興趣或者好有需要就唔好勉強自己
我十年牌,過幾耐都唔鍾意揸車
確實啲講係唔鍾意係香港揸事關我好黑仔,新車落地簽證唔夠一個月就俾benz隊尾,我停紅燈咋

泊係月租停車場,俾人hi完右邊撞左邊之後再hi左邊

俾錢養唔係問題,但又要保養又要記住交錢啲日子

最後賣鳩咗,用返公司車

賣出果刻,有種鬆一口氣嘅感覺
我覺得自己揸仲型過男朋友揸車喎
去接條仔收工不知幾型
睇得出佢啲同事好羨慕
其實就大把人屋企有車,唔使特登再買嘅
有其他人揸點解要自己揸?
睇晒全篇,我諗你對揸車有好多擔心同憂慮。

而我唔好話揸車,我係保守到乜都唔敢試嘅人,連旅行去遠少少都有壓力。

講返車,我對車無興趣,20頭俾女友迫學車,考咗三次先pass,考完幾年直頭係抗拒呢件事,連朋友借俾我都唔敢揸,個牌雪咗幾年。

到結婚生仔老婆迫我買車開始硬住頭皮揸。頭半個月揸返放工好緊張好撚攰,但之後慢慢感受到揸車嘅樂趣。揸車嗰種方便,舒適,自由,同令屋企人過得好嘅滿足感,係要真切體會過先明。成件事係超出「call uber仲平」之類嘅性價比討論。

建議你考咗車牌先,呢樣係一定無壞。揸唔揸到時再諗啦。FYI, 喺香港揸架入門車,一個月支出預6-7000蚊左右。
樓豬考慮下「榨爆」咗個女朋友!
之後佢就會好乖,唔會再阿支!阿左!摩洛哥!
信我!
認同 香港揸真係經常性無啦啦都要嘔錢出嚟
自己錯又好 人地錯又好 鑊鑊新鮮
一唔係「自己車」hi到嗰少少當睇唔到算
即刻輕鬆左
左右不分 就真係唔好渣 諗辦法搵你女友渣仲好
你有冇諗過揸唔掂未必係你撞死人,有機會係你俾人撞死
你第一個po係問有冇人都係被迫揸車,同埋都feel到你其實唔想揸,只係女朋友想你學揸車接佢收工,但係而家係兜話女朋友好好,仲叫你唔好揸,係自己想揸,R爆頭,你俾女朋友發現出po?求生慾咁強
你俾條女PUA緊,口講話無迫你,但應該成日有意無意講揸車點好點好,俾說話你聽:「如果你識揸車就好啦,可以接我收工」、「我個frd/同事個男朋友/老公成日都揸車接佢收工,如果你都係咁就好啦」blablabla
只有未試過屋企有車/朋友有車果啲窮閪港女先會成日諗on9嘢 睇多啲新聞都知香港揸車唔係易搞
買車容易養車難,泊車更係難上難
同一大班朋友聚餐,啲frd搭鐵準時到哂,你同你另一半提前出發揸車去淨係搵車位都兜半個鐘
考咗牌先啦,on9仔
其實都唔正常,首先要男朋友有錢送架車俾佢,都係靠男朋友,如果架車係佢自己用自己錢買,又係自己學揸就唔同
唔鐘意揸車,學咗都唔會鐘意揸

學車都好大壓力,肥咗又晒時間

換咗條女簡單啲
學完都下年 再問
補充返揸車技術方面,你只要諗有啲唔識字/80歲以上嘅都做緊職業司機,其實大部分人都係會學得識。天份最多影響你學得快定慢。仲有你嘅性格咁蛇qwe,其實係有利駕駛,高速跟牌揸行中線真係好少出意外。啲出意外嘅通常係自己手車唔得又過分自信嘅鳩屎車手。
巴打你都係位好先生

事實上我同我老公唔會發生樓主同女朋友既問題
因為每日都係我早收工過老公
根本冇乜機會比佢接我收工
所以其實就算講接送既日子
都係我接我老公放工
然後老公先揸車同我出去拍拖、食飯

如果樓主女朋友仲係打住虛榮心同樓主一齊
咁就真係good luck to both of them
生活唔需要計住洗同對將來冇規劃係兩回事
大把人公一份婆一份都會節儉
佢地而家可能心態活在當下真係想洗就洗
但樓主同女朋友如果會考慮長遠發展關係
甚至考慮組織家庭
就要諗埋養左車之後仲可唔可以afford住屋、燈油火蠟等等現實既洗費

買樓都話供完就屬於你
除左利息之外都尚算係predictable既固定支出
Or full pay另計
但買車係完全兩回事
買車其實係用錢改變緊自己既生活模式
一旦佢女朋友習慣左呢種有車接送既日子
樓主就唔會有機會翻到轉頭
到時你再叫佢去撘巴士地鐵
佢絕對會用「你應份要車我」既睇光望你

車聽落就平過樓(hyper car、F1、名車嗰啲另計)
但潛在洗費既性價比其實比樓低一大截
聽樓主女朋友既口吻分分鐘佢年紀先1字尾2字頭
到佢地大個少少設身經歷既時候
就會知道「買車」唔係單單考慮「購買一架車」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞