【突發有圖】理工大學fg薪酬2023流出

497 回覆
940 Like 22 Dislike
我mentor話呢批只算中間偏上,佢以前帶嘅靚有唔少搵仲多

佢話十幾年前畢業,堅持冇轉行有考牌,係最幸運嗰批,食正晒起樓最好景個風口,好多私人市場做已六位數字,作為公開考試嘅loser,算係咁啦
好想做n展
高登年代fg 30k啫

點估到後生連登仔咁撚醒目
FG價升幅20k
咁又老老實實喎 讀唔成書嘅人只能夠讀HD

的而且確係得ive工程hd算係穩陣
其他都係算撚數啦….

以前就可能係社工HD屌打其他科
但今時今日…新聞都報社工勢危啦
歡迎加入N展十年衝90k+嘅大家庭
係呀 工程真係好好景
你繼續自己ff
design係讀唔到書先會去讀同做
Geometric 同 Financial Technology上年得1個同2個人畢業
讀得呢科都係做main con bulider佬
人工肯定高
工程HD果班真係跟呢個數減1萬差唔多
又無scheme行 就算之後讀返pt degree都太遲
有冇中大
遲唔遲都要搵食生存㗎啦
唔都讀唔成u嘅人就全部刷首抽咩
反而想知呢啲醫療科做多幾年嗰升幅係點 起薪咁高應該加得唔快?
有春用啦梗係

唔係點引人入去做

入100走50都有一半啊

人工出少啲都無人衝入去
醫院有位既4,5年就會升一級,直接5xk,不過要讀書
社福果堆差唔多,都係睇有冇位
護士唔升就5xk,私院高一兩萬
根本比人吹大左 啲人淨係拎少數入到big tech既例子出黎講

事實好多grad左都係做IT support 幫人插下線 reset password
曲狗人工會高啲但都睇你做咩公司
最抵玩咪入政府做t con 但隨時比人玩爛
之後再升係唔係好難?如果係,嗰賣點真係穩定
大細電/Mech 工程黎講大部分Field都Fulfill到
反正畢業之後都係再學過
係Civil/Structure比較專門
係,通常升一級就夠max已經80k 睇你夠唔夠用
跟政府mps既工冇得輸
點解之前有人同我講好難升職話咩1間醫院只係1,2個位 又被人呃仆街
聽過有人讀surveying 2023畢業fg 70k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞