【突發有圖】理工大學fg薪酬2023流出

497 回覆
940 Like 22 Dislike
醫院爆左,一堆人要去ngo private搵位
今年仲食到,出年應該爭到仆街
說好n展故事
始終係MPS包底專科

只要有一日唔再係MPS包底(例如美國咁),又或者MPS成個結構整體減薪30%左右先會有可能出現大規模轉行

怪就怪MPS呢十幾廿年仲係停留喺幾十年前同私人市場爭人嘅mindset

除咗醫療科喺私人市場係profitable到可以長期出手高過public sector,其他都係public sector贏成條街,特別係非高層

但係MPS撚好似當睇唔到咁
CSWO 成間大機構得一個
9成9嘅社工 都係SWA同ASWO仲要唔足pt

知多啲行情先衝出嚟啦 月薪高達
兒登成日都話呢樣爆果樣爆
無20%轉黎做乜頭10-15年2,3年一轉都好正常姐
咁你唔讀
中學教師一出黎都三萬幾啦
不過唔夠精神科護士罕有係真嘅
咁梗係佢自己揀
要計 Attendance,多考試嘅學系,佢點畢到業?
Fashion Design 無客觀評分標準,Prof 覺得靚就可以俾 A+

入職二萬三, Poly畢業高人工
香港公立醫院咁大workload
唔咁樣包底都幾難請人
我俾下意見姐
點解要讀
太多垃圾讀就真 真正有料點會依個數
解釋咁多比班垃圾聽無用佢地依然覺得無可能咪無可能,我已經算好撚保守去講,成班活係自己世界個mind set以為無人得無人識,我就覺得叻人又勤力嘅人大把,大家mind set唔同搵錢唔同好正常
你邊行做10年唔夠fg黎?
識人hotel mang 乞食 之後入政府做JRE officer 三十出頭已經月入接近十萬
社工俾唔足point同overworkload不是新聞吧
係都化驗爆先啦
因為私人市場夠lucrative啫
私人市場生意差咪又係會減人工減headcount,到時就係好似藥劑咁,個個爭入public sector
Design 明明都專 做野又多到狗 都可以咁撚低

辛苦到仆街
腦細:
撳幾個掣、撩幾筆咁簡單
OT係你能力問題

早幾年某間傳媒請人做多媒體,要剪埋片嗰啲
都仲開緊12k
SWD 嘅架構就當然有分別
但係如果去 NGO 做,其實個牌係咪一樣?
只要冧得掂上司,Asso 可以升得快過 Bachelor?
早排睇工,見到20k 已經要畫圖cut片 拍片 跟出跟入 服務有全套,包哂成間野咁心諗 做乜撚野 狗都唔屌啦

講真design 狗唔只值咁小
係呀 得82%回覆率咋
移民都走左唔少, 仲玩到幾年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞