【突發有圖】理工大學fg薪酬2023流出

497 回覆
940 Like 22 Dislike
你要一畢業就入到政府
仲要考牌一次過到, 幾多人考到40都仲未考到
仲要得到部門賞識
不如睇下社工條路好過啦

►社會工作助理Social Work Assistant(SWA)
起薪點:$24,380 頂薪點:$47,795
►高級社會工作助理Senior Social Work Assistant(SSWA)
起薪點:$50,045 頂薪點:$65,875
►總社會工作助理 Chief Social Work Assistant(CSWA)
起薪點:$68,940 頂薪點:$79,135
►助理社會工作主任Assistant Social Work Officer(ASWO)
起薪點:$35,775 頂薪點:$79,135
►社會工作主任 Social Work Officer(SWO)
起薪點:$79,930 頂薪點:$94,735
►高級社會工作主任 Senior Social Work Officer(SSWO)
起薪點:$98,810 頂薪點:$116,165
►總社會工作主任 Chief Social Work Officer(CSWO)
起薪點:$123,980 頂薪點:$142,840
Lmlm
賺學生錢
學生自己搵唔到錢
讀完 Asso 都有牌,人工係咪大致上一樣?但係 Asso 嗰啲都幾參差,鄺逗號黎汶洛嗰啲,讀港專都攞到牌
你chartered到咪得

但你本身有人膊chartered到都唔會至在自己人工幾多
本身就係一個閘去西走啲唔適合嘅人

份糧只係俾適合嘅人選
過多幾年有望見到醫療fg 50k
Big4 都冇jobs
好多
特別係啲垃圾學校
又打交又情緒病發作

有中學同學做緊駐校社工
有時仲要去埋醫院跟cases
依到9成9垃圾正負皮數已經睇得出好撚好笑你班人咁都叫多,真係視野狹隘到
出面想搵個Mech專玩product design 都難
有啲經驗已經可以叫30k
讀嚟為興趣
我特登試下嘅點知真係9成幾垃圾人口嚟
無師兄姐同你分享咩科搵錢啲嘅咩?
大戶只係因為班教授,lecturer 大牌
啲學生只係吸錢工具
細細個得高登
邊有連登
依家啲驗眼機已經取替咗眼鏡鋪視光師大半工作

讀得art都係有錢仔女黎架啦
點可以8年仲係3皮
但係2年後8皮
有冇諗過係連登工程狗努力左咁多年先肯加多左

要求加起薪 scheme政府支助個d都係工程狗同政府
立法會講架 我都寫左好多信反映問題

你睇吓工程未俾人屌臭之前fg個人工
萬幾蚊架渣
aero ise 工程之恥
全部入政府囉
人地自暴自棄嘅話做炒散揾仲多
2000幾蚊一更,一個月做22日已經5萬幾
無咁自暴自棄嘅入衛生署/老人院咪又係三萬幾起薪
Sor我唔係但係我啲同學係
無理由拎fg價嚟講
degree價值在於career path

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞