【突發有圖】理工大學fg薪酬2023流出

497 回覆
940 Like 22 Dislike
從此香港窮撚想靠讀書脫貧只有醫牙護射
rd註冊人數少pt ot 50%左右
不嬲supply少 poly mi stream 80人左右
why
有本事嘅實行行都撈得掂架
依家醫療科就係唔洗有料都可以FG 3-4皮,十年6皮丫嘛
佢識鬼咩
想知美國average幾多% tax
今年ha 約140個位
poly fg要實習grde靚加gpa3.3先有direct offer
所有院校screen完一浸,得返30個位出interview
同埋佢地請人係睇個senior鍾唔鍾意,鍾意既話實習已經mark左
有超過一半人要出去再搵,同學之間都唔敢問有冇offer未
direct offer係咪講緊 唔使interview ?
放射治療師 同 放射醫生兩回事黎
Radi而家玩緊出黎做多3年上6萬幾
其實 FG 嗰下入唔到 HA,要去 NGO 度做,之後每年再報 HA,入得返嘅機會大唔大?
定係呢世都唔會入得返 HA?
如果無做過 HA,係咪無機會跳去私家醫院,或者 PT Clinic?可以安心一世留喺 NGO 終老?
之前係可以入返ha,因為ha都辛苦,一堆人想去ngo hea 講緊堆1仔
黎緊做ngo既fg應該入唔返ha,年年咁多人grad
邊有位,ha班fg見到個市場咁飽都唔敢quit啦,遲d ngo既人一係就拎住張master報,但又要point14,計起唔抵
最後,冇醫院經驗,私院點會彩你,要skills冇skills,要合作冇合作,要知識冇知識
其實依家入唔到 HA 嗰啲,就係轉行讀 Master 攞牌嗰啲人
想入 HA,又要再磅水再讀多個 Master?
競爭大呀大佬
得個entry level master 咪姐係同degree一樣
做ngo本身黎黎去去都係果幾尾,冇野學又退步
唔屌個master in手法,針灸,sport 點夠打呀大佬
依家要轉行既話
一係mls一係護士社工,一係mi
其他就算啦,中硬伏
有咁誇張咩?應該唔係人人都得,叻果班先得?
因為移民潮特別政策留人 23-25年個批都係3年升
但之後應該都係變返之前咁minimum 5年
應該話 其他 好難轉入
護士社工算易入
Pure Science搵咩工可以25k?
可能時間有出入,但係otpt喺2000到2010年代個分數係越炒越高, 年代太久遠喇,只係 搵到下面條link 有講otpt 嗰期收生分數

https://lsforum.net/board/viewthread.php?tid=175968

入面話2010年otpt一般都是13.X-14.X分,最差果個13分,最勁果個16定5知17分

入面都有講當年polyu個計分方法係A=5分, B=4分,E=1分。。。AL乘1咁計,AS乘0.6

你上面2001年個OT收分median,係DD(AS)CEE(AL),計返只有7.4分,,,OT都係得7.8分

係上面2010年個post到有人問入唔入到,個分
中化:A
UE:C
CHEM: B
BIO:B
PHY: D

當時人哋覺得佢應該入到,另一個咁

中化:c
UE:C
CHEM: c
BIO:B
PHY: c

呢個人哋覺得未必得

所以如果要穩陣入到要14,15分
如果中文英文D就有2.4分
仲要拎多11.6分
玩3AL就要BBB或AAD之類先會夠分
所以大約喺05至2010年果期otpt收個分真係好高
相當於依家DSE 18-19分個level
其實係
好難得搵到當年jupas個record
唔使聽d啊叔makeup威水史
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞