【突發有圖】理工大學fg薪酬2023流出

497 回覆
940 Like 22 Dislike
最近 Business 銀行firm, IT firm都開始炒人/降薪。
想問 醫科/nursing果邊情況點
呢十年開始咁多人突然間有興趣?
咁都幾有趣
做左十年野,都係搵緊三千鎊
因為香港仲係好多窮撚囉
望下三大qfin gbus個分 一樣仲係高過三寶

有班ibank撚當年趁bubble爆前/一爆咗就入med school,依家睇返真係好撚無敵

邊有咁易話入就入med school,MBBS至少要重新讀多6年
pt ot就真係爆緊
rd 個d從來都冇人講過會爆 又屈
無50k一律係夾埋顧主壓畢業生價
其他工咪一樣有佢辛苦既地方,不如話佢唔捱得
Product Design比較難揾工? 香港Mechan主流做Construction
真,當年我填50k
咁前提係細個都要讀到書,唔係都無得俾你揀讀咩科。
最緊要呢十年對得住自己咪得,少人工一樣有少人工既活法。
多謝你,至少係份office work。
比較難係真嘅
因為通常都係aim外資
有幾撚奇
年中有啲ibd比人雞咗咪再去做醫學生六年有幾耐?
例子:雷曼砌mini bond果班人
pt ot 點解爆
反而rd冇?
我畢業左10年都搵得少過表入面好多人
rd essential staff喎 同nurse一樣冇得唔要
pt ot 已經出太多畢業生 今年ha都食唔曬 出面都開始慢慢揀人同出手越來越低
講真老人院邊使咁多pt ot 請多2年老人院都差唔多夠人用
clinic 就更加係 poly grad同學院grad觀感上d client可能都會想要poly個治療師多d
塊餅都分到差唔多 市場佔有者都已經食咗大部分
fg又唔係poly開clinic 一定會難起頭d
係咪放射性醫生
你冇考慮tax allowance tax deduction
ha應該食得曬poly pt ot? 係咪其他U先係私人食唔曬?
pt 食唔晒poly啊
ot唔知
可以參考下藥劑嘅情況
這幾年藥劑爆煲,除咗因為 HKU 強行開班,令到畢業生人數大增之外
另一個因素,就係醫院開始改架構,大量聘用配藥員嚟做一啲簡單啲嘅工作,減少藥劑師嘅職位,從而縮減開支
其實政府要再減 budget 嘅話,可以再將多啲醫生嘅工作撥俾 APN 做
再將多啲護士、物理治療師、職業治療師嘅工作,撥俾 PCA, PTA, OTA 做
到時就精彩了
老人院/ngo個d 其實都係要個pt ot牌姐
實際上都係pta ota做多
hw pcw d姐姐先係做大部分duty個班人

ha入面護士 radiographer MLT應該難d
始終好多procedure 都係佢地做得
護士本身個定位就係醫生助手 好多法律文件都要經手 所以先有個ladder: PCA/EN/RN/APN
Radiographer同MLT有Radiation ordinance 同HOKLAS個d 跟住
不過出面就唔知喇 執得嚴唔嚴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞