【突發有圖】理工大學fg薪酬2023流出

497 回覆
940 Like 22 Dislike
咁你mentor 去到bse私人市場最top嗰批未?
成堆50k?

Mean 果度得三科過50k, gbus, qf 都係傳統神科,ibank 首選,另外果科唔太明點解咁高,其餘邊度黎成堆fg 50k
屌 原來係認真魔人
揀科跟興趣冇錯
錯就錯在呢度係香港
係呀,你而家住緊個的樓都係我呢的ive 仔有份設計同起
FO hskp around 35k
Back office around 25k-30k 睇部門
公司啲MT都35k
細院可能係既 不過近期大院3年就升😛
gbus qfin,double degree都話

d engg / sci 根本9 up唔使本
大電入到 中電港燈MTR等
冇家底就唔好讀law/business
3年升1仔,要跳左8年先max,跳完都33/4歲啦,點會30歲
重睇啦
依家有家底都唔見得會讀law/business
Healthcare至少確保中產可以階級複製,有錢嘅去讀,只會更有錢(有家底嗰班讀醫/牙嘅已經係)
係香港醫療體制咁扭曲先搞到咁lucrative
人哋美國係醫療撚幫保險佬打工,香港係醫療撚咬返保險佬轉頭,根本無party制衡到
冇錯 business/law係比人中產出身 就算自己撈唔掂屋企都可以養過世既人發大達用 窮撚學人讀呢D科只會死無全屍
醫/牙係既 始終可以做到星球月球人 但三寶/nursinh同business比 中產屋企唔憂食果班真係未必甘心做牛工搵果七八萬
三寶/nursing出嚟確保咗中產階級複製冇問題先,所以呢啲科多咗好多中產仔女讀
連top名校都衝hku nursing,三寶更加唔使講,poly PT = med school rejects嘅集中地

反而dse時代冇乜精英肯take risk入law/business爭入top firm
大家都知mps專科有政府包底,同law/business多風浪嘅世界完全唔同
有班ibank撚當年趁bubble爆前/一爆咗就入med school,依家睇返真係好撚無敵
真係中產果班邊有人會想原地踏步 讀緊書屋企都比兩三皮野一個月做零用錢 老豆老母做mnc高管月入十幾廿萬果啲 邊會睇得起三寶成世得十萬八萬 讀得果啲就真係有興趣
仲要三寶個名同做啲野唔夠fancy 幫阿婆拍痰 幫人照X光 相較之下做ibank 銀行mt 出入甲級寫字樓高級場所同啲大老闆傾deal 三寶滿足唔到人既虛榮心
IT 2020-2023谷起左
但2024應該插水

下一個cycle要2025-2026
份糧唔睇take home,唔通閣下係現金出糧?

google搵個calculator㩒吓
US NP份糧喺德州開工,德州冇 income tax,淨係federal份income tax都冇咗~30000美金
咁樣粗略計落,take home即係淨返~HKD 750000,即係香港APN pt20稅後多一個月糧
但係香港只係APN,美國已經係NP
假設香港有一日開NP,職級會起碼高APN一個grade,到時Apple to Apple都幾肯定係香港完勝

你要知依家香港吸引海外HCP,差唔多最大嘅selling point就係人工
呢點唔單止外國回流嘅人知,連負責招人嘅都知
radio全allied health 最缺人 個個出國都揀ptot 讀
就算local加學位都旺多十幾年
呢個post起薪低咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞