【突發有圖】理工大學fg薪酬2023流出

497 回覆
940 Like 22 Dislike
無晒呢d 人啦
mech 點解睇唔開 去做product
係2500一更
Fg 做多10更直接fg60k
Design career path
Nursing
Physics有20k??

唔係乞食科嚟咩
舊時做廠好好搵
係而家搬晒上去先乞食啫
唔介意北上長駐嘅大把世界喇
返去內卷?
好多都係垃撚圾 呃飯食 搞埋啲公式化無謂活動 為咗跑數追kpi埋沒良心 有問題嘅小朋友就話佢無問題唔想跟 無問題正常嘅小朋友就屈佢有問題開file跟進 再唔係就幫啲新移民拎綜援 教佢地點樣扮慘排特快隊拎公屋 社工根本十個八個都係垃圾嚟
多唔多人一畢業就考到社工35k?
某個九年經驗齊牌嘅 BS Main Contractor Senior BS Engineer [2] 於2018年嘅糧單,見下圖。該BS工程師月底薪為$72,750 (上述銀碼未包括第十三個月糧及1.5個月Bonus),如果計埋的話,平均月底薪為$87,906, 見上圖紅色之「旁證一參考點」。

Source: https://elvissharing.blogspot.com/2022/02/bs-bs_12.html
因為product個邊易入外資
啲frd出去外國做嘢都係因為肯搞product

係香港做黎做去都係lift
頭4年人工真係好低
Designer 咁專業

竟然得16k 仲低過讀phy/ chem 班lab狗
文科/乞食科衰撚過IVE工程
果d比盡swa唔會做到aswo
咩公司返工先,如果係local牌子既比多左啦咁撚垃圾
rd唔會爆
其他今年就爆左,要出去ngo爭位
嗰啲IVE HD 仔以為自己真係工程師 點知連degree都冇 笑死
聽師兄們講,以前頭幾年考牌前係好低,但近幾年已經去到四皮幾,好過佢地當年好多

佢地考晒牌私人市場十零年經,最差嗰批都有70k+,叻嗰批去到90k+
聽以前同事講佢大半世人做廠
搞埋生產投身晒大陸
做做下自已拉埋班供應商自己開嚟做
得閒就去叫下雞
間廠係到印銀紙
眼見好多都頂得順
讀乞食科低起薪為咩?
我公司d 大仙同事都係曾經做廠做到fatfat
得閒就去東莞叫雞
唔係畢業50k咩
Main Con係咪年年都請佢地先
萬一有一年經濟唔好
由SE掉番落E又點計
你用3個成功既例子黎講, 個個都考到牌
考唔到牌果D你唔放埋落去
好多10年仲係3-4萬你又計唔計

我地討論緊平均, 你就用最TOP果班
賣玩具既, 唔通又用過億身家既成功例子
賣膠桶又用李+成做例子
咁不如唔好討論啦
e&m比狗做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞