【突發有圖】理工大學fg薪酬2023流出

497 回覆
940 Like 22 Dislike
可能比我日日係連登屌屌屌,屌到個department 要作數據,明明2020年report average 得14k

今年都要屌 AP
same
個陣網絡又唔發達無樓主呢啲好人點醒我
唔好讀PolyU Science 所有科目已經好好,物理 生物 化學全部唔好讀,出到黎人工低到痴線

讀工程好過
有冇SHTM (Hotel) ching 喺度 想問吓前景如何?
有冇link
Polyu 第一個要汁就係Applied Physics,無撚用學系,比工程系食左算啦,出到黎人工好撚低
然後成日覺得自己懷才不遇
屌人地公務員屌老師屌社工屌醫護overpaid
話全世界得佢地辛苦 人地瞓喺到跳point袋人工
2023 BEM Grad
做左一年,依加29500 hkd
不過成日要OT
蝌大已經出左,之前嗰post有,但而家冇左。
我淨係知ecof/risk management median 30K above。Pure Science median around 25K above。傳統engine反而同poly差唔多。
有無得睇下
又咁講,PT 起薪點係 Point 14
假設2005年入職,當年只係大約 $18,000
對比起當時嘅其他工作,又唔算特別吸引
只係大家估唔到,之後香港經歷咁多風浪,公務員竟然可以平衡時空咁樣一路加薪跳 Point
加到依家 Point 14 去到大約 $32,500
同一時段,Big Four 起薪加咗幾多?
report寫話有20k wor
以前就無,宜家聽講市差迫放npl
算好高喎
Science黎講
Pre-tax美國係高過香港,但澳洲唔係
不過美國take home好大機會高唔過香港

US RN USD 93910 ~ HKD 733519
US NP USD 126147 ~ HKD 985344
Source:
https://www.indeed.com/career/nurse-practitioner/salaries
https://www.indeed.com/career/registered-nurse/salaries

AUS RN AUD 95222 ~ HKD 499563
AUS NP AUD 124871 ~ HKD 655023
Source:
https://au.indeed.com/career/nurse-practitioner/salaries
https://au.indeed.com/career/registered-nurse/salaries

HK RN HKD 521520 pt20
HK冇NP,用APN頂住先 (HKD 790500 pt29)
Source:
HA pay scale
出多d post啦
屌到佢2024年變25k
BSE 另類神科來
最低付出 fair 回報
你計take home有意思咩
成個香港都低稅
同埋US唔同state可以差好遠
最衰都係連登仔
真係傻西先讀design

利申:我係
Align health 呢
Poly u 出黎係degree,做aswo 得28000?
定係自貶身價做swa
應該係被social policy and administration果科拖低佐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞