【突發有圖】理工大學fg薪酬2023流出

497 回覆
940 Like 22 Dislike
計埋約滿酬金?3年升1仔 30歲都係point30 68k
計埋 allowance housing etc 所有野,就算冇都好接近
所以依家啲人有理冇理都衝MPS包底專科,連HD都照殺
仲想好似以前咁睇住班中產後代讀law school business school?真係發下夢好啦
依家佢哋中學讀唔掂係直接去外國讀香港mps包底專科,又或者ha/私院nursing school

再睇吓英國中產後代揀科仲係好diverse,就知香港大部分行業真係等政府統一mps出糧算,私企根本爭唔贏政府,淨係識玩cost down
依家私營醫療唔係靠公營醫療壓resources去keep住逼人睇私家嘅話,其實都係唔會贏到政府
藥劑同視光已經係例子
視光其實係唔係都開始爆
有fd今年grad但係都搵唔到工
上面講緊ha
point 30就68k 不過我反而想知3年升到1仔係咪普遍?linkedin見過唔少5年 even 6 7年先升1仔
連登仔一向都好鄙視社工
但係又好鍾意社工份人工
其實屌緊自己點解唔入社工
ha 有cash allowance (point 30 應該5~6000) 同埋底薪5% housing allowance
唔通做工程做社工又唔辛苦咩
講就講多人轉行,咪又係好多人做緊
如果真係3年坐到1仔位 第4年開始跳point 咁計埋約滿酬金30歲咪成十雞野個月
max 計cash allowance + housing 應該九萬幾
加埋gratuity 除返真係過十雞
根本東華MU聖大而家個收分先係正常水平
的確係
呢行呢幾年突然缺人缺到乜咁
係咁推啲人上去
UST畢業報告成堆fg 50k
只能說UST都是連登兒女
civil 話爆左 15~20年都有,到宜家都係好好揾
連登越踩越勁
medical lab science出黎會做咩
即係果班係ive vtc thei asso仔 但幻想自己係人中之龍 成班賤種日日踩其他行業抬高自己
拎出黎見識下,唔好鳩up
Hotels既咩M先?
Front desk,back office已經有分別,再back office唔同department又有分別
Comment #63
正式宣布科大係香港一大
https://lih.kg/jPasHS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞