不經不覺Bno visa已經開始左3年半.....

390 回覆
210 Like 30 Dislike
佢暫時係咁樣想法。 係咪真係咁做佢都唔知。
仲有3年入籍,到時佢都五十中,其實都有擔心過佢係愛爾蘭搵工問題。
佢入愛爾蘭籍都唔打算係愛爾蘭退休,極其量都係到時攞住退休金係東歐或南歐退休用。
至於語言就算罷啦,到佢退休去到邊都都係英文,反正都唔係搵工。
其實年紀大咗,再移民好多制肘,唔少壓力。佢就係唔想係英國生活,一來英國生活費貴,二來天氣問題。佢以前有美國綠卡㗎,不過佢唔鍾意美國生活,直接退返,寧願唔要。

最後佢個結論係,到咗攞咗BC,係愛爾蘭搵到工先過去。
因為錢而走都要比你屌?
有冇必要企喺道德高地屌柒人呀
我冇屌. 我只係話價值觀同2020走果班完全唔同
我事實上唔想呢班人黎咁都唔得?
你係咁話我屌柒人. 係你自己強加落去

BNO本身就係因為2019 加上港共迫害直接令UK開比香港人
你好意思講因為錢而走都要比你屌?
咁非洲D假難民話比人迫害
事實大部份係為左呃黎UK生活 根本唔係比人識害
有咩分別?

BNO VISA係講明幫香港人免受港共迫害開放嘅人道通道
為左錢唔想留係香港唔該好似D大陸人咁
排返投資移民條隊啦.
本身係港豬 為左錢留但唔該就留返係香港
因為香港搵唔到錢先走 我話你知英國都唔會係一個搵錢嘅地方
呢到D政策都係仇富嘅
兒童16歲以下先要副簽,成年人唔需要噃。
講撚到咩價值觀,如果英國搵唔到食咁你仲移唔移英先

唔係個個都唔駛為生活為理想

個個講到自己黎英國係走難,將自己同Ukrainian 放埋一齊比較
你行埋一邊先啦
我走冇諗過香港份工 大部份我識嘅人lotr都冇諗過份工
有人做manager 有人做工程做到有自己生意
你就講咩如果英國係搵食都成問題咁嘅假設

我冇講自己係走難 你又再屈?
我係為左自由走 就係咁簡單
英文如果冇bno就加拿大 澳洲
好難明? 依家黎果班係大部份因為香港冇錢先黎
呢個係事實 黎到連政治都唔care果班
港豬你都唔知係咩咁好難討論
為生活都係價值觀黎既
唔洗理佢哋,留意左佢哋好耐,五毛係鍾意屈人
我都有朋友LOTR過黎,個班人真係為「自由」而走
搵唔倒食咪加入國際腺叫班港畜課金
邊度退休唔on9?
去左既朋友有一半回流左
香港人係咁乜柒都要分,總知自己一定高級d
平時d返工post都已經係咁
仇富政策係全球化既時代最撚on9

以前就話要企定定比政府剝削 而家成間公司搬去低稅國家 本身個班員工就無啦啦因為咁而失業要拎救濟金 政府一舉兩失
Birmingham
真,移民一定係以入籍為目標

諗住拎ILR/PR就算嘅,真係不如慳返啲時間,唔好搞咁多嘢
2014走個班係咪可以笑9你?
財自係英國
係香港有公屋,得閒返香港長者中心買$5外賣飯盒,爽呀
又想吹奏移民撚有錢唔要,要自由民主嗰種清高?
緊係早走果批係天龍人
遲走既永遠係低等人
4/7記得投票
B1免左?
如果到時搵返比自己早一年先入藉既香港人做副簽得唔得?
最好笑係政府仲拎今年強積金提取人數有下降黎打J
唔計下幾多人過多3年bno visa夠5+1返黎拎
不過講真,揀英國都係收皮
美國有高科技有資源糧食產業
澳洲有資源人口又唔多
德日法有製造業同某程度既科技業

英國我都up唔出有咩,金融?
英國年年都大量有錢佬外移
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞