不經不覺Bno visa已經開始左3年半.....

390 回覆
210 Like 30 Dislike
除咗食物,仲有親友會掛住嘅。
你老母係
其他巴打都講咗,真係每個人情況唔同,答完都幫唔到你。你可以上Indeed睇下自己工種喺英國嘅情況,同埋計埋稅後收入,咁會有多啲心理準備。擔心嘅話建議你remote搵定工,呢度好多留學生畢業都搵唔返本行。
英國生活最大問題係無好野食同悶,但諗返其實香港都好悶,只係多啲朋友陪你一齊悶。
兩公婆都冇搵少到
戇鳩 而家睇返不知幾肯定離開呢個環境係幾撚正確既選擇
呢個諗法真係好戇鳩, 究竟佢知唔知究竟走嘅人帶咗幾多小朋友去英國, 呢班小朋友, 有好多連中文字都未識就過咗去英國
請問佢地5+1後可以點返香港生存?
唔知而家香港仲有幾多好野食。執嘅執,移民嘅移民
所以佢都要走佬去美國
又係呢啲圍爐打飛機Po
開始越嚟越低汁
幾年來都係講嗰三幅屁
每年定時定候都要開呢啲post安撫自己個內心
說服自己走得啱 高人一等
「終生學習」包括日常語文,香港大把新移民都會嘗試學廣東話,譚仔大把姐姐都肯,點解自己唔得?人放棄學習,放棄進步,人生就停咗架啦。
賭佢九成五條啫啫算啦
出到去屎都冇得食 生活機能接近0
個個都圍爐讚英國好好好 好撚好笑 雖然我都暫時住係廢國 但廢國有咁撚多缺點 天陰0娛樂 真係會諗再走多次
尤其後生輩得一本護照,萬一唔再簽發或被註銷,咁點? 無護照,邊度都唔駛去,連唯一國際認可身份證明都無埋。

萬一某啲原因,ILR都撤銷,咁就真係無路可退。
有公民身份的話,除非真係叛國或者做恐怖份子,否則趕唔走。而且,離開廿年都無問題,隨時可以返去。

如果好似大馬第二家園計劃,只係得永居,入唔到籍,索性唔去啦,浪費金錢時間。
以前喺香港都係坐地鐵巴士返工
平時見到人揸架Benz
都覺得好正可以周圍去
喺香港養車又貴停車場又貴
都覺得係貴價消費品
無謂嘥錢
有多餘錢
都買下股票做吓定期收息仲好
所以都冇諗

而家嚟到英國
變咗必需品
估唔到我都會日日都揸住架Benz返工放工
仲帶住屋企人周圍去
係屋企人 真心最掛住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞