不經不覺Bno visa已經開始左3年半.....

390 回覆
210 Like 30 Dislike
你咁講開,我好似有印象我朋友講過話要兩個副簽。

1個好似係BC朋友,另1個一定係專業人士,但唔一定係BC。我唔清楚。
佢勁啦,去日本做嘢
你睇我好,我睇你好咁囉。 不過EU國籍係幾爽嘅,起碼EU唔駛排隊,入英國都可以用smart gate。 雖然好多EU人排隊用smart gate,但人流動快,唔駛俾人盤,入境快。 生活水平都係同英國差不多啦,一份牛工。 生活開心就算啦,寄人籬下都無乜奢望。

曾經有諗過想再走過嚟英國,後尾都係算罷啦。走佬一次就夠,唔想走兩次。
牌就冇抄過,但係會唔會查電話/WhatsApp嗰啲?
反正都差唔多,的確唔洗走兩次
之前有人提過BNO 未必係naturalize 而係register
咁樣會唔會又係有分別?
驚就上機前uninstall 咗先
咁就最安全

依家新例話入境有權check電話
我怕你係話由英國走咗
咁樣既話我會為你惋惜
過到英國,可能會搵到份寫字樓工,但人工只係夠交租、三餐、水電煤、council tax。 想去個旅行都唔知夠唔夠錢。
仲有,英國攞BC一定要先攞ILR,攞ILR要先考Life in the UK + IELTs。 仲有BNO VISA、NHS,全部都係錢。 入籍要用幾多錢,有數得計。 呢邊無咁多花臣嘢,又唔駛先ILR,可以直接入籍。入籍前係要考語文試,都係130歐,入籍申請費500+歐。係咁多。無入籍儀式,唔駛再俾錢。
我係英國生活嘅話,條數計唔掂。呢邊EU我唔駛交租(朋友同住)已經差一大截。所以諗兩諗就打消咗念頭去英國。
收到,唔該巴打
唔洗交租依點已經好足夠
輕鬆好多

英國最好地方係用英文,唔識另外再學一種語言,所以如果負擔得起,的確吸引啲
無呀,完全無係英國生活過。

過咗嚟歐洲,一早破斧沉舟,唔想俾自己任何藉口食回頭草。 我唔想永居而唔入籍。咁樣有隱憂,呢度呢,違返過交通規則,違例泊車,欠交罰款之類都會影響入籍。 未嚟之前我已經立定咗決心要入籍。

其實全世界永居都好唔穩陣,離開一段時間就無咗永居。 就好似COVID,無人預料攪咗兩三年,唔知幾多人因為咁無咗永居。
依家唔同囉,就算真係走去英語國家,我都寧願去愛爾蘭。EU身份去慳好多乜乜物物申請費。
我朋友打算攞咗BC之後都過去愛爾蘭住夠攞埋Irish citizenship。就係我呢個朋友呻,係英國退休金唔夠錢生活,如果可以用EU身份係希臘或者西班牙退休就可能夠錢,所以佢籌謀緊走第二次。
不知不覺間成為左professional 笑到
我都準備走去新加坡/ 日本
頂唔順歐洲 悶撚到
有得揀有計劃係好事
國家之間走嚟走去喺現今世界算好平常
我好多同事都係咁
唉。
其實佢都係為世所逼。 如果香港唔係改變到我同你都適應唔到,今日就唔會係地球另一端生活。
尤其我個朋友登五,離婚無兒無女。發生乜嘢事都係一個人自己解決,呢啲比起要搵兩個人副簽就係高難度動作! 好似我同佢咁,無錢無車無樓,只可以揀走同唔走,而唔係揀走去邊。 若果n年前英國無Brexit,香港人攞咗BC都仲有廿幾個國家可以去。依家,無囉,得返愛爾蘭。佢再唔做,人太老就再無機會。
就係2015,當時我就係兩個選擇,走、唔走。我選擇咗走。假如當年無走,2020年推BNO VISA,我已經走唔郁(家庭原因)。
5000萬港幣應該okay
英國退休都on9
「」唔曉用?

自己好怕麻煩人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞