不經不覺Bno visa已經開始左3年半.....

390 回覆
210 Like 30 Dislike
有大病咪返中圀香港醫
佢打工都肯咩埋accountability 幫你簽?
大部分local相信都唔鐘意immigrant 都幾難攪
黎左幾年
最近香港又玩得顛左
開始又多左人走
但問心早兩年唔走.依家先走果班
其實唔太想佢地黎
果班多數係見香港仲有錢搵就唔走
依家走都只係因為開始發現之後冇錢搵早d走
呢班人價值好多同早兩年一出lotr就走果班其實唔太一樣
早走既會有優越感多啲?
關優越感咩事?
早幾年唔覺有問題果班
十之八九都係港豬
突然又想走. 咪係因為錢
咁你應該要97前就走wor
五十步笑百步
咁事實97前走果班
2019後走果班 價值觀都係唔同嫁
唔同就係唔同嫁啦
諗法一樣嘅就係同一情況下決定走啦唔明你咁都好嘈
幾時有同你嘈唔好諗得自己咁重要先
根本你講梗既遲走同早走有啲咩可以比較到 見你衝出嚟咪做好人提下你,就係有你呢啲以為自己早走係比較醒既所謂香港人,大家都係移去新地方過生活,唔見得你係會因為早啲走而有分別
提咩提?
事實我身邊. 好著緊政治.好有香港價值
好重民主自由果班. 一早lotr走左
當然好多人因為好多原因留港

但今年先開始慢慢話走果班
全部都係港豬 全部都係想賺多幾年錢先走
對政治又唔太CARE果班
呢個就係事實 冇講過醒唔醒
一值都係講價值觀問題
你若放棄 誰衛我城
你考到就得啦,人地考唔到都唔駛踩人兩腳嘅。
個test on唔on9我唔知,不過本地人去考都未必一take過

https://www.youtube.com/watch?v=Gzg7XXptKbk&ab_channel=JohnDayQ%26A

俾comment佢,話聲佢知佢廢囉。你唔係對住香港人就咁串,對住英國人唔敢話佢廢呀嘛?
唔比人有經濟原因 家庭因素而遲走
無做好準備去到唔夠錢你養埋我?
3年前走, 但去加拿大
本身個香港個屋苑做大維修, 屎忽痕走去睇下估價, 跌左我賣出價130萬, 真係執番身彩

我只係講事實上大部份呢個時候走嘅唔係你所講嘅情況
而係大把真係港豬黎
你既事實基於邊到 以我所知中層藍先係第一批最早走
我都passed Life in UK
其實可以早考
我黎左唔夠一年就考左
點只有啲好多都係common sense
最誇有一條係問聖誕節幾多號咁
大家當初走係接受唔到現況先走。 如果換轉係十年前,有幾多人會走?
走係一個好艱難嘅決定,唔係純粹錢嘅問題,家庭、生活習慣、文化、政治各樣。 各人忍受程度唔同,忍到今時今日忍唔到先選擇走都不為過。 點解要剝奪咗佢地想離開嘅選擇?

二三十歲無家庭、無仔女,兩袖清風梗係走得容易。 人到中年,一家大細,大嘅唔食,細嘅都要。
準備定 ILR
BC人路過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞