不經不覺Bno visa已經開始左3年半.....

390 回覆
209 Like 30 Dislike
我覺得最難係入籍要搵人副簽
要人俾護照資料
係d官擦鞋、鬥愛國//怕俾人鬥唔夠紅。
而家入圍爐谷
3年後,大家就識咗3年
總有人已入籍可以幫你簽
據講係返多d教會
叫牧師幫手
班KOL話而家要開始溫書,準備入席考試
睇左本書 係咁易做下exercise就one take pass左
唔係真係咁難 有d內容對香港人黎講都係common sense
英國退休要幾錢? 差唔多搵夠就可以過黎
其實我覺得英國比起香港重要社會主義好多
好多人會分享佢地唔需要的野送俾其他人
又可以減少浪費又可以清空屋企的雜物
大部分野其實重係未開過/重可以用好耐

係街又好係條村又好有咩事都一定有人會幫手
鄰里關係其實有少少似 80-90年代的香港
5、6年都識唔到人!? 咁即係未夠融入當地喎
要人俾護照資料喎
3、4年識一個信得過你嘅朋友有咁難咩!?
又唔係要佢做擔保,純粹係證明佢認識你啫。唔肯同你副簽,關係都應該都好生疏吓。
留得係香港既全撚部係極權統治lover,係M底奴隸
對方信得我啫
但我要麻煩人喎
麻煩人俾啲個人護照資料出嚟幫自己喎
對於係香港接受過填鴨式考試向既教育Life in UK簡直係0難度
未接受到人工咁低
如果ILR或入籍要求係咁,都要做㗎啦。
呢啲要求都唔係好過份啫,擴闊吓生活圈子,做下義工識吓朋友,總有啲會熟落。我朋友住咗三年,係自己社區做義工,週末執吓垃圾都識到會計、律師。
對方信得過你就夠啦,仲想掂!? 呢啲位梗係要你出聲請人幫忙,如果佢當你係朋友嘅,有咩咁麻煩。 副簽過期BNO我都簽過幾次,從來唔覺得朋友問會唔好意思。
YES,操兩個禮拜online試題,背答案!
有咩城市好住,治安好?
其實有咁嘅要求,無非都係想移民多啲融入社會。
其實真係簡單到不得了。 落pub打吓牙骹,一年內都總有一兩個傾得埋。

應該咁講,佢咁大concern,唔一定要五年ILR、六年入籍。Afford得起嘅咪不斷續BNO visa,續到自己都唔怕唔好意思問人先申請ILR囉。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞