不經不覺Bno visa已經開始左3年半.....

390 回覆
210 Like 30 Dislike
啲擦鞋精根本唔係為民生着想
一大部分時間攞嚟諗點樣維護國安 meet KPI 討好大陸
你覺得香港仲有前景可言咩?
行咗三年半了。。。加油
捱到攞到ILR 已經搞掂咗起碼八成
有埋Irish passport 已經等於有居英權
住屋啲雜費好貴
council tax 不在講
啲電費 燃氣貴standing charge 加咗唔識減返
水費更加唔洗講
去倫敦就要啦
首都生存就要咁
去鄉郊咪可以放鬆下
Irish passport 爽呀,EU UK左右逢源
BNO visa 由申請到ILR+BC 所有費用,保守都100k HKD。
靠收息 + 打風流工都夠做
嗰邊六七十歲啲僱主都照請
冇乜年齡歧視
應該有唔少人誤解咗
以為外國嘅PR同香港嘅永久性居民一樣,中意先返去
入唔入籍都冇所謂,反正都有BNO Passport

但其實外國嘅PR 實際上只係一個長期visa
你長居當然冇問題,但如果太耐同本國disconnet係會forfeit
其實香港永久性居民如果唔係中國藉
連續3年冇去過香港都會當放棄
Who?
我都去左加拿大三年了
變化良多
係喎
同意啊!
但香港一直以嚟都無乜永居/國籍concept。 好多時攪錯晒。 不駛講太遠丫,就講返香港身份證個3粒星,你問10個香港人8個答你,無3粒星咪無香港永久居留權囉。 我啲朋友問,我超過三年無返香港會唔會無咗香港籍?

難怪嘅,讀咗咁多年書,學校都唔會教國籍、居留權。以前讀EPA只會話係Hong Kong Citizen,好模糊咁帶過。而且,全世界幾乎所有國家,有國籍護照就有本土居留權。就算波多嚟各、關島、直布羅陀呢啲屬地都有美籍英籍,兼且可以係美國、英國本土居留。香港國籍同居留係全世界幾乎獨一無二咁騎呢,話就話有兩本護照,所謂「中國籍」、「英國籍」,但咁巧合兩本護照都無賦予香港人本土居留權喎。全世界無幾多個國家發國籍嘅護照,但又無居留權。

呢度間中都有人揸住BNO或者特區護照,問國籍應該填乜,咁多年啦,見怪不怪。唔少香港人真係覺得留得低就得,唔會諗公民、永久居留有咩implications。
自己個國家個名都可以錯,仲講入籍?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞