公屋出生under30 百萬年薪 生活依然絕望

401 回覆
130 Like 841 Dislike
點解你會覺得理財能力同埋工作能力係有關係
如果個個年薪百萬嘅都識得理財可以好快財務自由咁邊個會繼續做嘢?
社交及拍拖預算(15000)
進修成本一年九萬蚊(計8000一個月)
我2022開鋪
唔得咪打返工
你有證書有學歷有經驗唔會搵唔返呢個人工
一丁友住萬零蚊咪算 我又唔係長期屋企啲錢,我洗落自己身上面咪仲開心
樓主個心智似d 13,14歲細路咁
咁大個人都唔化
睇黎佢個人生淨係學左點樣搵錢
新樓一房,三百零尺差唔多

如果一支公 有條女的話
要儲客 唔驚搵唔返,但係辭咗職重新嚟過會有差唔多一年時間要重新追過
其實有陣時我自己都覺
我好多生活嘢,我都要我女朋友提返我教返我
咁餐餐都咁貴幫你唔到
咁咪儲舊錢afford 到自己個段時間嘅支出咪可以做
呢2年先醒覺原來人生應該係咁玩
好彩啱啱畢業幾年已醒覺
老實講我真係睇唔明盤數點解你計得咁平,你條撚樣係唔係一個禮拜去一次食物銀行
兩餐300有幾貴啊 中西區食個晏都成舊水啦
咁你都係等早d退休
反正而家都唔係錢銀問題
咁都叫無命享?
每個月洗10000食飯
返工uber出入
拍拖15000
仲有8000蚊進修
公屋先有錢
你負資產出生再講
其實你地班人到底想要咩生活?
我唔知你真心定假膠。每個月有2皮儲起仲咁多怨氣?
我依前搵得少過你。 大慨7皮野左右一個月。 每個月家用都比3皮。
都過得好開心。
依家啲人係咪要唔洗做。做人無目標淨係去玩又每個月比幾百萬你先活得開心?
跳得了
你係咪假膠黎
我人工同你差一萬但我社交唔到皮幾野喎.....
唱k船p食飯去bar,當你一星期做是但一樣一次,5000內點會唔夠
仲要唔一定做呢啲,行山打機桌球沙灘呢啲好平
咁死得啦
放假好多時候帶埋條女去見朋友

兩個人拍吓拖仔嘅時間都唔夠
仲見朋友
見少啲朋友唔撚得?
一個月要見咁撚多次?
定你想講你好撚多朋友?
教精你
見少啲朋友
陪多啲條女
咁咪唔洗內疚唔洗用咁多錢囉
我都係30歲
一星期工作時數大約70小時
搵多你近一倍 支出係你50% 左右
今年交稅交大約250k

平時嘅嗜好就係運動/做gym/ 聽吓歌睇吓書
有時都好忙 放工同你一樣要進修或者跟project
想睇套戲都要同自己夾時間

不過我覺得我冇你咁炆
可能因為我睇到未來 過多幾年唔使再進修 同埋人工未到頂
而且唔太鍾意social,一個月約朋友1-3次
加上冇拖拍 全部時間係屬於自己 反而幾自由自在

我覺得搵到錢唔代表你一定可奬享受
只不過代表你比其他人多選擇 人地食兩餸飯你就可以食吓樓上Cafe,人地食樓上Cafe你就可以去海港城
你仍然可以選擇消費水平同月薪一兩萬嘅人一樣,只不過你唔會開心,覺得委屈咗自己
如果你使得比大部份人多,但係比大部份人唔開心,咁你要重新諗吓你嘅消費模式/物慾係咪有問題
會唔會唔記得咗當初有得食大家樂麥當勞都好開心嘅心境
物價唔痴線既話你條垃圾又點樣搵到8萬呀
所以唔揀公屋仔係無錯
呢兩樣野最假
又話自己長工時,仲有時間用15000社交
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞