公屋出生under30 百萬年薪 生活依然絕望

401 回覆
130 Like 841 Dislike
一年搵幾十萬係你想點行就點行
一年打工搵一球係個社會你公司身邊所有嘢都會推住你去行 你係停都唔撚比停 仲要好難行返轉頭
你捱多十年 應該可以跑返贏中產出身個d
即係你都有返幾球野收下息
咁你就可以做返hea工, 唔洗帶公司野返屋企
大把人餐餐平價野㗎啦
覺得同女友洗費大咪唔好拍拖
你覺得辛苦係因為你同女友價值觀唔啱
假膠拉
三十返緊份三皮半的工
一日返四個鐘
有時成個月唔駛返公司都有糧出
睇你覺得舒唔舒服lol

曾幾何時都百萬年薪😂
你最大問題係以為有百萬年薪可以做到上等人
呢個就係我而家最大嘅動力,但係我都唔知嚟緊呢十幾20年我要點捱
有没諗過買樓?
人地$5000 - $10000 1q 搞條 model 又話你知咩?
還掂平日都早出晚歸
搬番去同老母住慳番租金食飯錢
啲垃圾老屎忽 淨係識叫人捱
做嘢係咁
我諗你就完全明白我唔係假膠
你呢種生活我真係好撚夢寐以求
俾到份咁嘅工我我即刻辭職轉工
難做咪唔好做囉
on9仔
咁李嘉誠都有煩惱既
但唔代表係慘囉屌你老母
其實係我真係覺得呢樣嘢真係好撚戇鳩
其實有冇諗過生而為人食得飽有地方住可以拍拖屌閪繁衍後代似返個人生活呢啲其實係好撚基本嘅嘢
而唔係乜撚嘢都要捱
我想結婚屌個閪我就要先付出幾多年嘅工作作為代價呢件事真係好撚柒黐撚線乜撚嘢價值觀
如果你捱多十年之後touch wood 發現有大病 咁會唔會更加絕望
每日都諗緊呢個問題
假又難請到黐線
到我有時間可以周遊列國嘅時候我又驚我真係冇乜時間
唔做,你養我?
你估我好撚想做啊
做又慘唔做又慘呀
屌你老母,大家打工仔俾啲同理心啦
上連登講大部分垃圾係唔會明
樓豬個傻閪自己大洗 亂fing錢就講到自己幾慘, 完全弱智on9
慳少少已經夠出去租/買樓
咪撚咁多要求咪唔使捱囉
返屋企住公屋, 食兩餸飯, 有咩事睇公立醫院
最戇鳩係人窮要求又要高, 以為自己係上等人
真心 見到有一半嘅留言,我都廢撚事覆
淨係想問佢哋一句你班仆街仔有冇返工?
唔係隨時隨地辭職嗰種
而係真係寫得落CV嗰啲工
真心on 9, 仲要佢以為自己年薪百萬搵好多 我搵多佢唔知幾多倍,我都未敢好似佢咁大洗
我係喺出面租緊樓啊,我只不過覺得買樓呢件事唔值所以唔買
問題係我搵得咁辛苦做乜要咁樣去慳錢先?
慳錢係唔係可以令到我嘅生活質素有上升?其實又唔係
儲錢期間就係捱

自己又冇家底 又要扮中產 食好著好番工搭車好 玩得好 然後講儲唔到錢 搞撚笑

爭架車同埋一年飛轉南極 體驗生活條數未計埋入去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞