公屋出生under30 百萬年薪 生活依然絕望

401 回覆
130 Like 841 Dislike
大把人咁做緊 做唔到係你問題
係 人地家庭係助力 我家庭係阻力
點解你唔貼身份證出黎
做銷售相關行業月入6位你問我答。
https://lih.kg/3512142
年薪過百萬,一星期得一日放假都要食譚仔 m記?

樓主自己都唔會肯啦
人均7-8舊
都係1-2千貨仔
我都唔撚明,我咁撚辛苦返工產生價值點撚解仲要我交稅

我明樓主
Sell靚Sell健康Sell夢想
健身sales狗點解要進修?
進修成本一年九萬蚊?
讀Sports Science 呀?
呢點又係既 起碼女家唔會用到你錢
不過樓主又真係老土講句 唔知足
係要同上一層既人比較 要怨點解人地輕鬆咁多
樓主揾雞炸 你估佢有女朋友咩
睇完有啲後悔幫佢講過野
原來係個年少得志嘅暴發戶
自卑變自大 賺錢多就去睇唔起其他人
然後發現天外有天 有一啲人跟本唔使搵都有錢
就喺度怨天尤人
佢其實都唔係實收百萬年薪
只係當中有個月搵到六位數字,用呢個數去計一年有幾多嘅projected annual

Sales狗計commission 每個月條數都唔同,就咁搵自己同啲月薪六位數嘅人比

見到佢話個進修budget咁大,第一眼真係會以為佢係專業人士
一年搵一球
除返開 即係一個月83,333
8皮野一個月就睇得自己咁高
呢個數係好過一般打工仔
可以食好d 買多幾件衫 去下旅行咁囉
搵8皮野就以為自己中產
笑死
唔好講埋d 阿媽女人既野啦
一出世係有錢仔成世人都好開心tim
唔好講咁跨啦
凈係渣住2,3層樓都好輕鬆啦
師兄同你一樣
請問溝條女嘅時候會唔會自卑自己出身
我努力讀書做野 上到月薪~90k
想溝嗰條女有返少少家底
都覺得自卑
我心態其實係唔係唔應該咁
睇佢覆人d po
係話原來自己好努力咁搵錢
都唔夠d 生出黎就條件好的人生活好
咪即係阿媽係女人
鬼唔知咩
即鬼打一大段野去講
加上樓主佢想曲線哂命話比人聽公屋仔但搵到過百萬年薪
想人認同咁囉
睇條友似係做健身sales
「身體保養成本 6000 (健身/美容/亞健康問題)要見客
社交及拍拖預算(15000)
進修成本一年九萬蚊(計8000一個月)
供保險2000一個月 (萬一有咩事真係要靠份保險)
個個月儲到兩萬蚊左右

睇唔到點樣好撚辛苦
見到有人中六合彩頭獎 你會唔會自卑?
By luck既野頂多係妒忌羨慕恨既啫
你白手興家出人頭地 講真都好叻 能力高過好多人
你會自卑既點 唔應該係家底不及佢 而係可能無佢由細建立既見識/人脈/禮儀/價值觀
銀碼同質素係香港地唔一定係成正比
有時70蚊食個lunch仲好食過百幾
係,PTGF, 成件事就MAKE SENSE晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞