公屋出生under30 百萬年薪 生活依然絕望

401 回覆
130 Like 841 Dislike
其實都知自己做咩咪好
你要百萬年薪自然要承受壓力
份糧包埋
你有咩家庭負擔?就係畀老母個6000?
幾公道
窮撚唔會明
我講嘅窮撚係甘於現狀
不求上進 只會怨天怨地
人窮志又窮嘅窮撚
Ching留返啖氣

大家諗野思路完全唔同
當年2x 尾搵多你幾倍
平時都係大家樂m記為主, 都係同條女租下新劏房住下
睇你package 你慳少少都會向上流到,
你咁絕望, 其他人搵2-3皮係咪要死
be humble,你搵百萬未係最離地,
最離地係個頭fing完錢. 依頭話儲唔到錢
簡左活在當下先甜後苦, 就唔好叫春絕望, 要先甜後甜
如果樓主唔係假膠 條女又真中產既
出街拍一日拖基本洗兩千都走唔甩啦
齋計dinner牛角都$800啦大佬 仲要食牛角都唔屬於樓主標準既”食好少少”
見到有人講公屋仔月入60,000好辛苦,真係好笑。你知唔知,有啲人冇乜背景,靠自己一對手,一年都賺幾百萬,生活比你好得多。

我認識一個朋友,細路時窮到連公屋都住唔起,仲要揸住幾十蚊去買餐飯。依家呢,佢每年收入過千萬,生活樂逍遙。講真,你呢啲自怨自艾嘅人,真係要醒下啦。

講下我朋友每個月開支先:

- 200,000 租豪宅,水電煤自己
- 50,000 養老母,包晒佢所有費用
- 10,000 交通,出入全靠私人司機
- 50,000 飲食,每餐高級餐廳,唔係米芝蓮就唔食
- 20,000 身體保養,頂級健身私人教練、美容
- 30,000 社交及拍拖,私人會所、豪華旅行
- 50,000 進修成本,學習最新技術,仲有私人導師
- 10,000 保險,買齊咩人壽、醫療、退休保險
- 個個月儲到三百萬蚊左右,仲有大量投資增值

每日生活,工作係咩?佢根本唔需要返工,開幾間公司,有專業經理人打理。每天係去高爾夫球場、遊艇派對、私人飛機環遊世界。你呢種生活,你發夢都諗唔到啦

再講返我自己,出身唔算好,但靠自己,而家年收入都過百萬。工作忙但我樂在其中,仲有時間陪家人朋友,生活多姿多彩。你日日喊生活辛苦,其實係你自己唔識管理。

所以,你話自己咁辛苦,係因為你唔識享受生活,唔識運用資源。睇下我朋友,冇背景,冇靠山,依然活得比你好。你就繼續自怨自艾啦,其他人早就搵到自己嘅出路,活得多姿多彩。人生唔係靠喊嚟過嘅,係靠自己努力同聰明去創造。
Same

打算再捱多幾年走去日本退休
樓主啞撚左。。
你女朋友冇搵錢?兩個人一齊供,屋租水電煤嗰啲邊使咁貴
15000叫雞差唔多啦
AA=$400條女中產一定唔mind AA
如果條女中產
拍下拖洗15000
租樓又15000

樓主根本唔識理財...

衰D 講句, 無咁大個頭....

條女一見有錢女就會飛佢, 佢可能自己都知乜事
搵1M ?

人地交個易, 個DEAL 都幾球 , 咁你點算
我自己本身投資唔算叻,亦都冇乜時間去研究,每年都係5到8%利息增長

連登有起碼功能

樓主最舊個post 2018話自己27歲

而家2024話自己under 30

想作嘢不如睇下自己以前開過咩post再講
奢侈品玩過就算
先唔講你當下忙到根本買咗等如無買

當屋企淨得你一個搵得特別多
極大可能有一日屋企需要錢嘅時候
你就要放返哂出來換錢幫忙
你自殺會係最好選擇
躺平係唯一出路
他朝君體也相同
屌你老母又係呢啲死窮閪扮中產一樣折墮post, 睇你個開支表就知你柒,你每年用咩9皮嘢進修啊,同埋社交開支都拎嚟呻同朋友同女食好西就唔可以計啦。我同你收入差唔多,年年去兩次歐洲加兩次日本啦最少,去得呢啲收入點都有投資或物業啦柒頭,淨係靠份人工咩
社交及拍拖預算(15000)
進修成本一年九萬蚊(計8000一個月

係邊個星球住一日有48個鐘
On9 po
返六日邊洗到咁多錢喺社交拍拖進修醫療
而家百萬年薪真係簡單,弱智都搵到
拎得百萬年薪都唔識計劃增值,“儲”2萬,笑死人
唔怪之得咁多人比人一次過呃幾千萬,d錢更本唔應該佢地搵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞