公屋出生under30 百萬年薪 生活依然絕望

401 回覆
130 Like 841 Dislike
食野每次幾千
好心你收皮咪撚叫春啦
我識d 老闆每年賺幾幾千萬先係洗呢d數

你都癡撚線
屌佢老尾20幾歲台灣日本都未撚去過
轉個頭話自己百萬年薪

巴 廿幾歲 已經知道自己唔會有朋友同女朋友
https://lih.kg/1018872
你餐餐都食米芝蓮 係叻仔既
乖 係有條女帶咗啲類似咁嘅嘢,我先出個膠post
明嫁啦
我冇你咁本事
我就不婚不育不房貸
自然簡單好多
乖你老母西咩 稅單貼上黎啦
香港地洗閪米芝蓮 你搵個乾淨既地方
食d真係人煮唔係工廠做既野食兩個人都成千銀啦
完全諗唔過你有乜咁慘啦 感受唔到你工作有幾忙碌 生活有幾咁緊張
起碼你可以連登一小時無間斷秒覆
貼你老母咩 香港地大撚巴我咁嘅狀況嘅人
只係佢哋平時冇出聲
出去識多d人先
如果唔係今日入撚左院,我都唔上黎9up
食飯開支8000-10000 2024 7日 三餐外食 除非餐餐食茶記啲罐頭速食嘢 唔係真係要呢個數
身體保養成本 6000 (健身/美容/亞健康問題)要見客
社交及拍拖預算(15000)
進修成本一年九萬蚊(計8000一個月)

都唔合理 你自己洗完啲錢知唔知去咗邊㗎 冇得自己享受完食完正野又話唔夠錢洗 都係你自己決定嚟
咁你咪去搵幾十萬一年囉有撚病
乖啦,好似你呢啲咁出色嘅人
張稅單一定隨時喺album搵到出嚟
貼啦你老母
我自己做生意

一年都搵過百萬差唔多200

喺其他人眼中,我都搵得好多錢
但其實生喺窮人屋企根本冇乜用

好似今個月阿爸病咗 去私家做手術 又35
生個仔去私家加埋陪月 工人 又用咗20

總之你搵幾多錢 窮人家庭都有辦法幫你洗晒

但我有啲有錢嘅朋友 就算打份普通工 生活都仲輕鬆過我

人大咗先明白一個人有冇錢唔係講緊你搵幾多
而係講緊你家族累積咗幾多嘢俾你
當你講野全部真

你可以屋企住 定老家風水唔利你唔住得 家人仲做到野 叫屋企人幫手畀多幾千咩健康野買唔到整唔到?
食飯條數畀一半屋企整D好野你食應該健康好多

忙到一日訓得7粒鍾都仲可以社交/進修/健身/美容 擺明係D小朋友戇鳩思想Work hard play hard 果D人 呢一PART諗下點慳好過啦

BTW識大把同齡SALE/保險佬成鳩日講搵幾多錢 搵到剩唔到其實慳氣
結果我打份鳩工慳埋投資下 總工作年期18年 而家都財自左幾年啦
仲成鳩日見到佢地係Fuckbook 幾十歲都仲日日晒緊0靚車0靚酒扮chill
當然好多人係黎生鍾意番工 至於佢地番工係愛定責任 我就唔知啦
佢單親無家教唔識控制又合理既
貪得無厭
5年前27歲
宜家又under30
你有不老症啊?
呃人簽長約既健身教練?
其他野唔講 淨係講下 我都唔撚明,我咁撚辛苦返工產生價值點撚解仲要我交稅

從社會角度 打工係value taker 創業係value maker
你打工係就業市場食左個就業職位 你創業就幫個市場創造新既價值出黎 所以點解自己做咁多開支可以減稅就係因為要減輕你創業既壓力 鼓勵創造更多價值
冇 唔抵
我情願拎舊錢收息再交租
人生就係要搵平衡點
首先一定無人迫你做
除非有政治任務
唔想做既辭職唔通唔批你?
唔做又要人養你女人黎架?
唔做呢份咪做第二份
無人用槍行住你迫你返工
你自己諗埋一邊迫死自己話人無同理心?
你on9唔通我要跟你一齊on9咩

做人有好多選擇
你每年使10萬進修唔係轉份工都難掛
係既話就慳返d錢好過啦
樓豬洗咁撚多,點樣累積
唔係唔信你
一年差唔多搵2球
但間唔中用你幾十萬都可以叫晒春咁

你係唔係想講搵兩球, 但係成本1.5球呀
係就唔係撚充大頭鬼啦
我又覺未必,講得好詳細,樓主搵得多所以都係唔願退落黎,
但對其他人搵得唔多,個訊息其實就係倒不如躺平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞