公屋出生under30 百萬年薪 生活依然絕望

401 回覆
130 Like 841 Dislike
Fg學一樣自己落手落去去做會搵到錢嘅嘢
乜撚都得 最緊要自己有興趣同埋會主動去學
當你學廚只要真係鍾意煮嘢食
你肯keep住去學習 你會好過九成嘅同行
然後你就會搵到食
乜撚嘢都假 搵到食之後再去諗
今時今日越係落手落腳去做嘅嘢越難比人取代
其實我就覺得唔係似自卑
而係大家嘅生活面對嘅所有嘢在意嘅嘢重視其實全部都唔一樣
就算一齊到都好,好多嘢都唔會夾
搵返個同溫層都可以喺互相努力,互相扶持
搵個中產拍拖真係屌佢老母互相內耗
1000一單job
一個月做100單
2000一單就做50單
一日做四單
淨係揀剪片同埋後勤去做
淨係攝影比較難搵錢
又真係可以利他變現而開始做起事
淨係剪片師
依家周街大把收入到六位數
唔得咪有三萬蚊四萬蚊嘅開始做起
再唔得咪入間相關嘅公司幫人打住工
你咁做就係咁
清你係曬命
不過重點係你唔需要太計較人地講咩
你清楚自己方向已經好叻
清做銀行?
樓主做健身教練
我都想咁
公司執嘅話自己跳出黎做得唔得?
一樣
大阪?
一個月social啲乜要使成萬五蚊?
你呢啲普通基層社交做啲乜要萬五?
我好想知你地做乜
根本樓主就係洗腳唔抹腳,關公唔公屋撚事咩
長住揀福岡
假膠 真係翻過六日辛苦工嘅就知道,剩低一日根本只會想休息吓做吓運動Hea吓,無乜可能好似你咁安排
難得見你正常comment
起底 上一頁
樓主都幾撚憨鳩,自己對生活有更高追求但又要怨家庭背景又開支又時間又呢樣嗰樣。屌你老味香港人做生做死,做到依家收息中位數三萬都冇。依一半冇三萬蚊既香港人依家係唔撚係生存唔到呀?

又話自己公屋出身,又話屋企人係阻力,屌你屋企人幫左你贏至少一半香港人嘞,依家有毛有翼掉轉槍頭話屋企人係阻力。係你自己貪過狗,想過頂流生活啫,仲話你身邊啲朋友點點點,過得幾風光,過得幾舒服,叫其他人出去識多啲人。講白啲,係你眼裡淨係睇到上等人姐,同時間出現喺你生活中,保安, uber, dc老, waiter, 七仔, M記, 油站, 倉務, 洗地咁撚多人你唔講?

幾句講哂,自己奢求上流生活就咪撚怨天怨地怨人,做啦柒頭。
開波個個都係咁 呢啲工作,每一單個價係好透明,所以其實唔怕做
做到咁上下,當你發現你個生產力其實係高過份人工好多嘅時候你就大可以放膽同你老細坳價
樓主頭先話自己讀商科
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞