公屋出生under30 百萬年薪 生活依然絕望

401 回覆
130 Like 841 Dislike
屌你老味,終於見到有人話
保險😂😂
好多野你自己揀
揀個中產女朋友你自己攞黎衰
你搵啲MK妹只要有個地方住佢已經好滿足
再講你每個月食都食左8000至1萬
如果呢個只係你能夠接受到既最低限度
有冇諗過今時今日生果金綜援連呢個數都無
咁果啲人係咪都唔洗食飯?
睇完你呻咁多似係你自己唔知足
又想繼續各上爬又唔肯降低生活質素
幾十萬唔係錢呀

仲有恆常開支呢 一個月一個家庭 再加埋四大長老 (窮) 都差唔多洗成十萬八萬

就算我搵百幾200 一年
我都係得三幾球嘢 流動儲備 呢度幾十嗰度幾十好快就洗晒

公司唔大 一個月營業額3-400 人工租金都去6,70
仲未計成本

總之 唔係有錢家庭出身 你永遠都係只可以繼續長跑
玩呢個無窮無盡嘅遊戲
有啲人係真心work hard play hard,而且好享受呢種生活所以過得開心。
樓豬只係人有我有,坐這山望那山然後怨天怨地。

根本係性格問題,自己睇唔開就點都死。
呢種人根本唔識點樣過生活,就算財自咗,又話冇野做人生鳩流流好悶冇意義。
一年交十幾萬稅 仲多撚過我一個月人工 我都好撚肉痛
我住同我工作既地方唔近我屋企人
工作地點要就返公司,我都想近我屋企
我阿媽都有佢嘅生活佢嘅工作
冇理由為咗我嘅生活要我阿媽放棄佢嘅生活

健身我擺喺工作前
美容就係放假嘅朝頭早時間
進修其實講白啲就係俾錢買證書
你唔係覺得我真係有時間去讀

其實我都覺得係㗎,好似我哋呢啲真係搵得多洗得多
如果我10年前知道我早就去撚咗讀啲工時短d既科啦
但係我屋企人乜撚都唔識
我純粹係自己鍾意咩?做到咩?就做咩
靠自己亂沖亂跑跑到而家咁樣
笑死,仲要呢一萬蚊未計拍拖費用
真係只有同我差唔多情況人先會明
成篇文嘅重點根本唔係搵60,000搵百萬定係搵幾多錢
而係屌佢老母個世界係鳩咁推撚住我哋不停跑不停跑
一係你就一開始就擺撚到埋我乜撚都唔撚做㗎啦,四大長老唔好對我有任何期望亦都唔好比任何責任我
當你開始孭起咗呢個責任之後 做好準備跑到死啦仆街
咪咁啦
樓主可能唔少心打多左個 百 字

將錯就錯 作埋篇文
你未試下行3萬一個月嘅生活囉,儲6皮洗3皮
咁係您廢,試下搵2百萬年薪
今日食飯午餐晚餐兩餐加埋差不多300早餐50幾蚊
350 x25 8750
四人家庭好多時候有個阿媽犧牲咗自己所有時間去買餸去煮飯 但係我冇呀
樓主:

我好有信心,當我搵到2,000,000嘅時候,我又會有其他開支
根本件事重點唔係搵幾多
而係無論你搵幾多都好
只要你個出身唔係咁好
香港地個社會都會推撚住你不斷向前跑
咁你打開窗跳落去lor
樓主係咪想sell保險
辛苦你作到咁長
我比返個負評先再上一頁
唔係我只不過係覺得以我嘅工作同埋生活模式
我好撚大機會會用得着份保險
香港地其實大把人都係咁樣
2024拿百萬年薪其實真係唔多
巴打你應該生個仔
咁你個仔就可以成為你女朋友為人子女你羨慕個個角色
樓主呢個情況的確係大洗
不過而家好多人唔洗養家
衣食住行都係痴屋企
仲未計有啲比埋大學學費甚至首期
跟住話三四皮都好夠洗
原來仲未敢貼稅單 屌你老母
Cls 我老細都冇你咁大口氣
你唔控制你慾望,梗係多多錢都唔夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞