公屋出生under30 百萬年薪 生活依然絕望

401 回覆
130 Like 841 Dislike

又係個啲健身教練呀?
咁又唔係喎

食下米線 普通牛角咁上下都係有限洗費
次次出街都要咁浪漫?

一係就m記一係就浪漫?
要咁極端架咩
返六日工
得返一日要出去社交又要同條女出街
時間管理大師
你自己大洗姐

怪邊個
條撚樣日日食半島
佢搵到錢係叻仔 但佢怨個啲野有啲鳩
自己大花筒拎晒啲錢去fing 之後怨呢個人工唔夠使
仲吹到覺得人搵2 3萬好自由好開心 wtf
完全明白樓主,
同同年人去比已經好勁, 但仲係覺得好辛苦,
因為起跑線完全唔同, 就算你搵1百萬一年
你都未夠岩岩出世既中產, 資產有幾千萬, 屋企唔洗你養果種悠然自得既感覺

利申: 搵得多過樓主, 洗得少過樓主, 但仍然覺得生活好大壓力
今時今日唔洗憂柴憂米都要絕望
我幾時有怨人工唔夠洗
我夠洗呀,我每個月都儲到兩三萬啦,我覺得我儲錢夠呀
我只係想講喺香港地你搵幾多錢
再影響你生活嘅壓力嘅出生而唔係你嘅收入

我女友搵緊兩三萬佢整體生活開心自在過我好撚多
係 我搵幾多同洗幾多根本唔係重點
而係我搵幾多洗幾多都改變唔到我既生活
好在樓主未養埋車,如果唔係錢都儲唔到
共勉之
佢梗係自在,有你幫佢俾錢,掉轉睇吓點
佢遲早會養,如果佢有車牌既話
1星期得1日放假都要萬5蚊社交及拍拖預算?
其實我想養
養車對我嚟講額外成本唔會太大
養車之後可以同租金住得入啲居住環境會舒服啲
或者我注入啲可以租平啲
同埋有車之後好多時候反而其他嘢多咗更加多嘅消費選擇 拉上補下其實差唔到太多
但我真係抽唔到時間去學車練車
你既問題係以為自己有能力, 為左面子俾好多錢

你要知道全世界都唔會一直係你俾呢份努力, 佢回報番呢個生活質素俾你

香港只會愈來愈通漲

你要丟棄面子先有明天
一半條女 一半社交真係差唔多
你唔係覺得你啲同事會同你去太平洋酒吧度飲酒啩
定係你覺得大家會一人幾支啤酒就算數
唔係丟棄唔丟棄面子嘅問題
而係我點解要捱得咁辛苦嘅問題
搵到錢又唔可以洗儲起晒佢儲到我退休扯旗都唔撚識扯
而家每個月儲有兩三萬 有時洗少啲咪儲咗多一萬幾千,我50零歲都退到休
我呢20年嘅生活都叫做尚算舒服富裕
我儲多咗我呢15年好辛苦嘅生活我先早五年退休個意義又何在
btw 條女點諗你唔買樓
陪伴我7年得枕邊人結婚了
https://lih.kg/897726

樓主5年前27歲 今年under 30
其實問題嘅核心係你識唔識得搵個平衡,以你嘅處境,就算錢搵得再多,你只可以用錢去補償一啲你為咗搵錢而犧牲嘅嘢,包括陪女朋友嘅時間、健康,甚至乎自己嘅興趣

如果搵少啲啲又唔好將個物欲放到咁大,其實得出嚟嘅結果可能會更加舒服

仲有想提多你一點,你依家搵嘅錢咁難得到,個女朋友就唔好洗得咁狼死,畢竟唔係成日都咁好景
我計過條數比佢睇
佢都覺得唔買仲好
香港嚟緊樓價又唔會升
我比完舊錢出嚟之後仲要俾供款加差餉地租管理費銀行利息
我拎首期合埋眼去買國債幫補我嘅租金
我嘅資產增值同埋可支配收入都會多咗
層樓舊咗,仲可以換過地方再重新租過
我又唔使因為孭住個供款而迫自己做嘢

我同佢都諗唔明點解要買層殘爛舊嘅樓綁死自己
不如租人哋啲新樓仲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞