公屋出生under30 百萬年薪 生活依然絕望

401 回覆
130 Like 841 Dislike
睇完唔係好明你絕望喺邊 仲要屋企人有返工你亦唔算係養全家
搏唔到
所以根本唔係一唔一百萬既問題
你而家既生活模式唔係你追求緊既野
諗清楚自己想要D咩
想要錢咪繼續捱落 想要生活咪調節番個節奏比多D時間做自己真係想做既野
唔溝女咪慳好多
佢嘅目的就係咁,然後以為多左機會比佢揀工
實際上,佢可能都係搵3萬,甚至3萬都無
收撚皮啦
你自己駛得大
又話自己無時間, 仲有時間身體保養?
每個星期日去按下摩, 當一次800,一個月都係3000左右

你自己食野錢已經1皮, 同女朋友出街又1萬5??
你好多時間係出面定點? 完全唔make sense

同埋年薪百萬, 即每個月都8~9萬
扣你上面開支點樣得番2萬呀, 你條數點計
你搵咁多搬出去住先合理
搵咁多唔應該住公屋
呢條問題問得太遲
中國人地方根本一早就應該要識躺平

Cls 唔會AA架?
正解

比你搵到200萬對你黎講咪又係捱
講咁多
太負面 唔知足 比較心重

睇嚟唔係背景同收入問題

係思維問題
有錢大洗, 無錢交稅
香港重要低稅
試下屌屎眼?
有稅單再討論
睇完篇文
有公司會用百萬年薪請你依啲人
應該就執
辛辛苦苦返工,比業主同政府,仲要隻臭雞收割,然後稅收拎哂去fing
諗起都爽
其實係呢樣
我想表達嘅嘢收入同生活幸福你係咩階層根本冇咩關係
搵得多係你叻仔
雖然我見有啲支出略嫌有啲多
不過可能真係你工作同生活需要啦

有時見到啲heahea下
搵兩三萬蚊
單身嘅friend
生活其實仲自在
放假鍾意去邊都得
有al就一定去下旅行
冇咩需要煩惱(或者冇女對佢地嚟講可能都係煩惱)
睇番自己無論係以前啱啱出嚟做嘢定依家
都好似成日好多嘢諗咁
似百萬台幣
我同老婆廿幾歲年收入加埋都未過百萬
月月交租,儲錢去玩去買去旅行,仲一樣供危疾
但心態開心過你好多
啲錢洗哂落自己身上好開心
師兄老老實實,係你自己大洗姐
你有咁既收入享受番咁既生活質素當然無問題
但唔好自己揀完就話儲唔到錢,做唔到中產
係度喊苦喊忽balabala
你都識講條女有幾百萬收下息unun腳
以你嘅收入,加埋你年增長5至8%
你話咁快有幾百萬unun腳收息啦
典型中國人,冇能力又要充大頭,又唔識控制自己
乖 每次幾千 四五次都呢個數
10000係指我工作日子
15000 係社交同拍拖
香港地15000唔係真係咁好洗
你仲有少少日常開支扣埋個稅真係兩萬蚊左右
社交同見frd係兩樣野 係要洗錢
如果我同佢講香港百萬年薪嘅公屋仔其實全部都係咁嘅狀況你信唔信?
返咩工
又老撚土醫生?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞