(長文)人在加拿大 建唔建議回流

491 回覆
52 Like 1149 Dislike
之前每月2萬
此post已完
請樓主撳RESTART啟人生模擬遊戲
垃圾
你係我表弟
香港警察權力大D,做得爽D
真係我本來想走
但呢度又吹奏外國好令我唔想走
依家就係問樓主自己有呢d問題
留加拿大定返香港好
搵個accountant搞啦 屌你呢啲錢都慳
冇人會當回流撚係人
基本上回流撚真係成世玩完
你對生活無規劃
明知香港先滿足到你生活嘅需求,又要話香港閪,要移民好喇你移左去又話加拿大閪
而家兩頭唔到岸(你認為)係你自己嘅業報黎
唔好下下出面移民任唔慣,失敗,就諗住返香港有後路,香港係香港人嘅家,唔係垃圾堆填區
建議, 我唔想得自己一個係中国XG食屎
講野一舊舊
連交地稅都講得出
地稅唔到你交啦
你買左house咩?
加拿大都做到
不過要用多比香港多兩三年時間
21歲仲咁細就試多幾年適應下先啦
頭幾年適應期一定有陣痛
同埋你啲文字組織好唔店,返香港如果見工考筆試點算
我先問最有用既Claude Opus

如果是我的話,我會選擇再給自己一些時間,繼續留在加拿大。以下是我的考量:

1. 我已經適應了加拿大的生活,對於一個新的環境,半年到一年才剛開始適應是正常的。既然已經走到這一步,不如再堅持一下,給自己多一點時間。

2. 申請PR的機會是難能可貴的。如果現在放棄,以後可能會後悔。獲得PR意味著更多的選擇和可能性。

3. 我還年輕,正是拼搏和冒險的時候。吃點苦沒關係,這些經歷會成為我成長的養分。機會總是留給準備好的人。

4. 在加拿大,我可以積累寶貴的海外經驗,提高英語水平,這些都是我未來職業生涯的加分項。

5. 我相信隨著時間推移,我一定能在加拿大建立起自己的社交圈,感受到歸屬感。一步一個腳印,情況會變好。

6. 如果幾年後我決定回香港,有了海外的歷練和學識,我在香港的就業競爭力也會增強。

7. 香港永遠是我的家,我可以經常回去看看親友。但人生難得有機會長時間在外生活,不妨再多給自己一些時間。

當然,這只是我的看法,每個人的情況不同。如果你真的感到非常痛苦,覺得自己撐不下去,那麼回香港也無妨。但如果還有一絲堅持的念頭,不妨再給自己一個機會。無論如何,我相信你經過再三考慮後,一定能做出最適合自己的選擇。加油!
考試就唔同
依家係隨心9up 經歷
加拿大好撚悶的

退休就岩
回流死全家
呢個答案最fit 我會就住呢個改善下
GPT4o俾出接近答案

明白你嘅處境真係唔容易。如果係我嘅話,我會用以下幾個標準嚟幫自己做決定:

### 1. **長遠發展**
首先,我會考慮自己嘅長遠發展。無論係事業定係生活質素,加拿大似乎提供咗更多樣嘅機會同更高嘅生活質素。即使而家唔容易,但取得PR之後,可能會有更多選擇同機會。

### 2. **心理健康**
其次,我會重視自己嘅心理健康。如果喺某個地方生活令我感到孤獨同壓力大,呢個係一個重要嘅考慮因素。雖然香港可能會有呢啲問題,但加拿大亦唔係完全冇挑戰。我會考慮點樣喺加拿大改善自己嘅社交圈,例如參加社區活動,甚至考慮搵心理咨詢師幫助。

### 3. **經濟穩定**
經濟上,我會考慮邊個地方可以提供更加穩定同高收入嘅工作機會。你提到喺香港可能儲多啲錢,但同時仲有屋企嘅問題同生活壓力。加拿大可能儲錢冇咁多,但生活質素高,呢個對長遠健康係好嘅。

### 4. **環境同生活質素**
環境同生活質素亦係重要嘅考慮因素。你提到加拿大嘅空氣好、食材新鮮,呢啲都係提升生活質素嘅因素。我會考慮呢啲因素對我嘅長遠健康同幸福感有幾重要。

### 5. **社交圈同支持系統**
最後,我會考慮自己嘅社交圈同支持系統。雖然你提到而家移咗新城市未有新朋友,但呢個係短期問題。隨著時間過去,同新同事或者興趣小組建立關係,可能會改善呢個情況。

### 總結
如果係我,我會選擇留喺加拿大,因為長遠嚟講,呢度嘅生活質素、發展機會同環境都更加優越。雖然而家有困難,但我相信經過一段時間嘅適應同努力,情況會逐漸改善。

無論你最終決定點樣,都希望你可以冷靜分析自己嘅需求同目標,做出最適合自己嘅決定。祝你一切順利!
回本祖國嘅懷抱
幾好笑
我有時都咁玩
認真,你認為未來香港會好咩… 我覺得你入埋加藉先諗返唔返香港啦。如果你入藉之後都係決定返香港,咁都叫有多一條路選擇。
個公仔好Q
根本就唔好諗移民可以大返身
毒既無料既 依然都係毒撚垃圾
好老實講你話人際關唔好係有原因
睇留言都覺得串串貢貢 KamL
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞