(長文)人在加拿大 建唔建議回流

491 回覆
52 Like 1149 Dislike
因為英國少好多人回流,加拿大辛苦太多
幾年後個PR都無鳩左
加沙撚: m I a joke 2 u
諗下自己想做咩先再諗回唔回流,如果無野心打算做下打工仔,你喺外國留得愈耐返香港就愈值錢,好過你返香港慢慢浸,CV上唔會知你加拿大啲工有幾閪,只係會顯示你喺加拿大幾多年。

如果有野心做投資or 老闆,建議你間中返下香港or 其他國家了解個市場有咩需要,利用匯率差額去其他地方投資,好過你喺度食喺度屙,慳好多時間,畢竟加拿匯率算唔錯。

先廿一歲仔俾少少耐性
唔太想要物質 但想要儲錢同錢only
同屋企人住又關係差
同人夾租又同同屋住關係差

似你本人有能病
有冇諗過你強調自己唔靚仔爛面,係你對自己欠自信
究竟係你去到邊都遇到仆街,定係你本身性格容易覺得人地係仆街?
留住加拿大先啦,香港好壓迫
諗起自己當初要走的理由先
拎咗PR後5年內要有2年喺加拿大住,如果唔係會取消PR
你個人仲細姐,有d位唔成熟鑽左牛角尖姐

你個人慣左唔明d野就要即刻有答案,
姐係識唔到friend,就要即刻搵理由話爛面咁。

有d野要個人放開d,唔係下下要搵到答案,
有d你會搵到答案的,例如遇到好人都勒住勒住咁,
呢個的確係你以前的經歷影響到。

但識唔到friend啊、多仆街咁,
呢d純粹係你唔好彩多,唔一定有咩原因。

你段野我個人有以下意見:
- 你要明白有d野係唔到你控制,
搵唔到原因的話就由佢。
- 人唔需要埋堆,埋唔到堆就唔埋
- 學習接受無人完美,你自己有缺點係無問題

衰少少咁講,讀得會計、仲要HD,又唔係讀醫,
都唔係話咩能力超群的人,唔需要用完美的尺去度自己,然後急住搵自己唔fit把尺的原因的。

但你明顯係一個對自己有要求的人,
同埋你係會嘗試用自己力量解決、反思自己,
會主動踏出去解決自己的問題同情緒,呢點係非常可取同值得肯定的。

你明白左自己無需要完美後,
你就會明每一步行錯都其實係無所謂,最怕係咩都唔做。
將個重點擺番係自己有咩優點、強項,再慢慢build on 就夠。

姐係開茶記咁,你無理由唔搞掂翻枱率、衛生、價廉物美先,就走去日日諗點解自己無米芝連。

你而家呢個階段係要諗點樣做好自己個優點,
優點個定義係你係社會上強過其他人、創造到價值的地方,呢個先係你的立足之本。
立足好後,人脈就會離,之後先慢慢追求完美。
埋堆圍爐係唔成熟同無意思。
唔建議回流
100% agree,比人玩一兩次可以賴人,但識十個十個都玩你就肯定係你有問題
英國班人洗鬼擔心佢地,個個都賣樓過去
咁2年後再走
2邊都洗唔曬有咩好怕
想大洗d咪努力揾錢
咁後生好容易plan 點揾多d姐?
朋友呢d 去新地方咁實係少左嘅
自己主動d去識人囉

不過人愈大本身朋友就愈少㗎啦
就算返香港 d朋友都會慢慢唔見
捱到就攞埋護照先再諗係咪回流
就咁睇似金鐘毒撚
應該係拎完PR後5年內住夠3年,再拎埋citizenship先真係可以穩陣走
今時今日回流真係會比人覺得走去外國撈唔掂所以走返黎
真心 樓主咁快就拎到pr 到時再選擇先叫真自由mode
"唔太想要物質 但想要儲錢同錢only"
咁真係唔岩留加拿大後生仔加拿大儲錢難度幾高下
咁樣無難度啦
一定係咁樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞