(長文)人在加拿大 建唔建議回流

491 回覆
52 Like 1149 Dislike
係 同埋啲外國人好nice
我嘅意思係 如果分別唔大就唔好翻嚟,個邊好多野對無咩錢嘅人都好好
點樣係屈?你叫人入坑都最少應該等審批加快返先講 原來唔係每月50 而係有一個月只有5 單 新PR

【十萬火急】靠「香港救生艇」成加拿大移民?恐等上139年!

【星島綜合報道】聯邦政府特為香港人開設的「救生艇計劃」 (Hong Kong Pathway) 的永久居留申請案積壓已達嚴重水平,兩港人組織再度呼籲渥太華必須要拿出行動解決問題。

加拿大香港菁英協會(Hong Kong Young Professionals Association Canada,簡稱HKYPA)表示,移民、難民及公民部(IRCC)的最新統計數據顯示,透過「Hong KongPathway」獲得永久居留權的人數大幅減少。

2024年2月,只有5名香港人在「所有其他移民(All Other Immigration)」類別下獲批永久居留權,比2023年平均每月372人急遽下跌。

數據分類下的移民類別包括「經濟移民」、「家庭團聚」、「難民」,因此相信「Hong Kong Pathway」屬於「所有其他移民」。這驚人的跌幅令人嚴重質疑「Hong Kong Pathway」政策的未來可行性和有效性。

截至2024年1月31日,共有8,357宗申請永久居民等待處理。按照每月只有5人獲批永居的速度推算,當局需要超過139年才能清理積壓個案。

預計未來幾年申請個案會增加,因此積壓情況料將惡化。即使當局維持2023年全年批出4,470宗申請的速度,處理現有申請仍需要近2年時間。

申請積壓的後果嚴重且影響深遠。受延誤影響的人士和家庭正經歷巨大困難,例如兒童失去合法身分讀書、在職人士因工作簽證到期而失去工作和公共健康保險。

為了解決這個危急問題,HKYPA正與移加港人救生艇2023年滯後群組(Hong Kong Pathway 2023 Backlog Alliance)和加拿大香港監察(Hong Kong Watch Canada)合作,要求當局立即採取行動。

眾議院公民及移民常務委員會副主席 Brad Redekopp 和保守黨專責移民難民及公民事務的議員 Tom Kmiec 也聯合支持請願信,呼籲當局採取行動解決永居申請個案積壓問題。

請願書呼籲移民、難民及公民部長推出一系列措施,包括向兒童發出未成年人學習簽證(minor study permits)、向所有「Hong Kong Pathway」申請人授予臨時工作授權(Interim Work Authorization,簡稱IWA)或開放式工作簽證(Bridging Open Work Permit,簡稱BOWP),以及增撥移民目標配額(admission targets)予「Hong Kong Pathway」。
你有去過咩城市
之後我想試吓沙省
亞省已經試過
你個世界係咪得你自己一個?

https://www.reddit.com/r/ImmigrationCanada/s/1AK6pO9yzm
車牌咁基本都冇,就算地盤入面最下欄嗰啲出cash嘅打雜位都唔搵你啦,有時啲師傅叫你幫手運啲料都搞唔掂
住過Edmonton, Winnipeg, 依家喺GTA,
GTA市容真係最差
我黎緊都打算去Regina試吓
早一年不如講早十年?
慢唔係問題,而係processing time係講到明六個月
你寫六個世紀,冇人會出聲㗎
但你六個月,但事實唔係
咁咪就係個問題囉

同時個政府不停引入外勞
到步立即係永久居民
咁點解等緊申請嗰班人唔可以立即成為PR呢?

即係救生艇係正常慢過普通申請
咁呢個唔係救生艇,叫做賊船
講咗係優先處理,又講埋六個月
上撚左船出左公海先話反口

叫春?你都要有嘢俾人叫先得啦
希望你唔係加拿大移民
否則應該好多人會選擇回流
因为你实在太劣
香港比支那狗攪死曬
只會愈來愈閪
巴打 Regina 我都有興趣
我本身諗住Edmonton 之後去Regina
依家就去左Vancouver
黎緊都係 Regina 或Saskatoon

你打算幾時去
出年咪有
地盤出23蚊 有專車接送但我唔做姐
三個月内
西利

到我英文變好 足夠應付到用英文既工
我就會搬Regina

巴打我去之前 會係個po搵你
細細個已經有錢去外國讀書 仲想點 好多人連機會都無
如果真係窮人呢幾年應該好苦下
而且d錢多數走去養難民 唔係一般人
單身年輕=雞公廁
見到你咁真係勸你番香港算
唔知係咪加拿大政府想香港人知難而退

突登拖死你,等你取消申請死返香港
加拿大就係一個左膠國家

你有危難時佢係真心想幫你

但佢重點只係俾你入到去加拿大避難

至於你嘅身份 係wp sp 定係 pr

對佢黎講唔係最大考慮

而佢做野無乜planning

經常開大咗個頭 後面就會亂 或者縮 但佢底線係唔會主動踢你走 你等得嘅 你等好耐最後都會轉到PR 但中間可能要行好多其他途徑 or pathway or program
咁佢要捱兩年後先得
教會先多仆街偽人
你住開公屋就以為度度都係easy mode
HD+19 degree點玩EE呀? 重要英文都唔知有冇ielts 6
are u kidding me?
好似ircc從來冇講過hong kong pathway係6個月內會批到PR
佢只不過話係有priority processing
但係冇講過時間
順帶一提
官方其它非hong kong pathway嘅人道恩恤移民pathway嘅處理時間係20個月
講得總結已經好好,呢個世界冇人完美,但總有人優點比缺點多!
連登巴打真係有愛,咁有耐性睇完再幫佢總結,睇完幾段一味仆街仆街同爛面,已經唔想理佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞