(長文)人在加拿大 建唔建議回流

491 回覆
52 Like 1149 Dislike
暫時21歲 我先講自己想要啲咩
唔太想要物質 但想要儲錢同錢only
每星期一餐放題夠 有足夠空間比我做運動夠
揸電單車周圍去
香港係好易做到以上

但我覺得自己冇咩可能係香港拎高人工 之前每月2萬
依家返去唔知可以搵到幾多
工作經驗 全部都係藍領加1年office
學歷會計hd 之後會讀埋bba degree
香港可以住屋企 食屋企飯 但屋企關係麻麻
外國就交租同其他人住 食自己 同住既人關係麻麻
反而外國重做多左野
係香港可以儲多10萬一年
但我又唔靚仔爛面 返到香港會被人蝦同judge爆
香港人口密度高 好易遇到人西9我

但加拿大既好 係完全唔迫 香港每日搭車人迫人哋 貼到實
呢度9成時間唔會
天氣好 空氣好 食材新鮮好食
路人質素好啲
多啲唔同體驗同日後揸車可以去美國 或加拿大好多城市旅行

自己英文唔好由亞省多鬼佬既city 搬去溫哥華多華人既地方
自己係舊city識左百幾人 揀左10條友做fd 點知都係仆街黎
加埋我呢個月搬左city 所以啲人已成過客
但我又唔靚仔爛面 係加拿大都係會被人蝦同judge爆
加拿大多啲爽事 遇到好人真係好人 埋到外國人堆個班華人高質好多 但溫哥華啲人好冇禮貌 純其他國家移民 純華人圈子都係仆街多
啲華人 菲律賓人全部都仆街黎 多華人 大部分華人可以用伏黎形容

遇到太多仆街 我已經冇力識人同建立關係
呢度好多同人傾計既機會 唔會冇社交
但發覺自己孤獨左好多
融入唔到身邊人 遇到太多唔好既人 對新關係既抗拒

但自己英文唔夠好係溫哥華打份西工 遇堆西人 遇到好多好人 之後一直遇仆街
依家暫時有兩份工
其中一份我話自己會計graduate 加上一週運動五到六日
識倒立掌上壓 佢就請左我

人在外地因搬左城市 舊時所有人都冇contact
依家黎左一個月 完全冇fd
淨係打波屈人機 但我都係冇朋友
其實啲工作機會加上 冇乜上流機會

但諗到返到香港 濕9天氣 又迫 人又西 都唔知點好

我差唔多半年後可以申請pr
完全對未來同自己感受唔到希望
只能夠講自己重後生有無限體力 返藍領工都可以做到
但勁少少既藍領工

但我近排遇到既人都係仆街黎
但我知日後會做到 同改善到
但對我黎講每日都好似折磨
不論係香港又好 加拿大又好

溫哥華,我都唔知好定唔好。
賺錢交稅交地稅交乜交物,根本儲唔到錢。
但又餓你唔死嗰吓好嘢。

嚟加拿大,就係用錢買空氣買好環境好食物

計劃已有 但環境太西 估唔到黎到加拿大都咁西
只要我頂得住咁西既環境 捱落去就可以
但每日都好辛苦 好攰
好想放棄 但返香港又好伏 依家加拿大過完美好期 到依家捱到好痛苦
估計到出年先會好少少….
各位有冇建議
加拿大綜合easy mode都搞唔掂既你….

去香港做乜
攞左pr再講
勁少少既藍領工既入行門檻高 又要經驗 又多人爭 又要等pr 又要車牌
點仆街法又唔講
建議樓主返大陸
當你唔係假膠,
你講既野完全係你自己比較有問題大於加拿大/香港
仲pr? 依家同申請唔到冇分別
聽佢語氣返香港可能有得拎白咭
可以試下返教會 (可以去下西人教會)識下人
如果都係覺得唔適合
先決定返香港

https://lih.kg/kMyrPT
返香港做回流撚會比人蝦同judge 爆
你自己諗
係咪行 hk pathway? 如果仲未可以入紙 不如真係放棄算

如果夠條件玩EE 又唔同
等得耐?
又係比人水左去美麗新加國啦
唔洗番黎啦,香港好快死
無睇新聞好耐?
依家就好似身處大陸
發覺好多人都係留戀舊時香港生活嘅好,但今時今日仲有幾多存在,連日常起居飲食都出晒事。除非樓主係億萬富翁
有冇得玩基督徒online
出年年尾
近排幾個post 都講加拿大回流
可唔可以唔好忘記左英國
得PR 唔入藉有咩用?
以為PR 真係一世?
Ching講野咁跳
得唔得架
上岸
有冇得做幾下倒立掌上壓黎睇吓先
我都想講
啲嘢重重覆覆
又唔具體啲

如果佢去見工我聽到真係直接skip
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞