(長文)人在加拿大 建唔建議回流

491 回覆
52 Like 1149 Dislike
咁講
要生存 5萬香港都得添 唔通又好生活咩
加唔easy咁邊度easy mode?講黎聽下
其他都認同,但你係咪唔太了解加拿大交稅流程
係有唔少人係要年底補稅or退稅,但個大頭你收人工個陣已經比左,點解會有“未到交稅個下”呢個情況
你係咪都係聽你朋友講自己冇黎
自由空氣呢?
回流啦 香港啱你啲
離開溫哥華去其他地去發展喇,應該改變你嘅睇法
自己係舊city識左百幾人 揀左10條友做fd 點知都係仆街黎
加埋我呢個月搬左city 所以啲人已成過客
但我又唔靚仔爛面 係加拿大都係會被人蝦同judge爆

原來朋友係要揀嚟識嘅?
即係做朋友都要好似交友app咁左掃右掃?

見樓主好強調自己唔靚仔同爛面所以俾人蝦
其實你有冇諗過係你自己自卑得滯 連帶覺得所有人都恰自己?
你有冇諗過其實係你性格有問題所以先俾人judge?
中國大灣區五千足以美滋滋
一星期一次放題我係香港都係個幾月先食一次
弱智 我邊句屌過加拿大 ??

但而家先出發過黎排隊尾係唔係明智係兩件事
返香港攞白卡啦
樓主同香港比 香港咪仲撚悶
咪係囉
根本你都知邊到值得留邊到唔值得
你開post都係想人認同你鼓勵你
係就直講,唔好成個女人咁扭扭擰擰
點解要用敗走?
無人話過加拿大係邊個都適合
試過唔鍾意走有咩問題
就等於你去試衫
試完之後唔啱身
咁我依家唔買喇又算唔算敗走
對比美國咪唔係
對比中國香港咪係
無睇哂
但睇你第一段
完全唔明點解你要過嚟加拿大
根本喺香港都滿足到呢啲嘢
慢慢 世界中心啦
香港人要 首先批
加量加速
唔係當唔批
啲人成日講到攞唔到護照就係失敗
但去完住得唔開心/事業仆晒街為護照屌住留,我又睇唔到呢啲人幾成功囉
去亞省又話英文唔好
去溫哥華又話多大陸人
不如試下轉戰英國
呢度燈歡迎爛面撚
不要回來做廢物
建議樓主諗下長遠自己想要咩
我自己為例 係香港搵緊3萬幾一個月 而家公司前途好
老細睇得起我 頭上有vacancy可以比我升

但我應該都會半年內過加拿大
原因係 的確香港係搵到錢 儲錢都唔難 物質生活係好
一年夠去四/五次日本東南亞旅行

但對我自己而言其實唔係咁重要
我自己想過加拿大既原因其實係想轉換下生活環境
係香港生活返工其實好壓抑
就算你話去旅行 享受物質生活
一諗到長遠要置業 係香港生細路仔 根本睇唔到將來

你話加拿大係咪一定好我唔知 因為我都未去
我自己鐘意無咁大壓力 起碼生活起上黎輕輕鬆鬆先
搵幾多其實好閒

撈唔掂 開飯都唔夠錢既 大不了都係回流
起碼我自己經歷過知去加拿大更差
Kam撚

表達能力咁差,同人溝通真係無問題?
有無諗過係自己問題唔係人地仆街?
總結
要改善既位
1做到結果後先叫春
2唔好怨天尤人
3改善自己
4拎到pr再算 入籍再算
5努力改善表達
6唔賴落塊面 其實只係唔自信only
7練好英文入鬼佬圈子 加搵鬼佬工
8保持優點
9學識同人相處 唔好扮膠 唔咁kam 柒頭扮膠係柒
10改善性格
11做返個正常人
12努力生活 唔好睇到錢銀成本咁重 唔好再睇儲錢少左
13 有仆街係避免唔到 但唔好當個個都仆街
分好佢係咪10個入面既兩三個仆街 然後真誠對人
14搞好career path
用多啲時間係加拿大建立返係香港想做既事
15唔好咁負面消極
16成熟啲 唔好似細路仔
17嘗試去社交場合 保留返安全感 自在啲 拎返細個 會有既社交膽量出嚟 再加返大個既包裝出嚟 成件事將佢做好啲
因為已經唔符合主流審美 所以要拎返其他優勢出黎 唔係為咗得到啲咩 而係為左保護自己 又或者令到個社交進行到落去
18唔好再踩自己
19同自己缺點共存
20唔好歧視自己
21就目前情況 我覺得自己好差既情況 其實重有人係接受同認可 願意同我相處 因為自己都有其他價值既
而呢個社會都係會有人係蝦9爛面既人
所以盡量唔好受影響
自己都唔好踢走一班可以相處既人
我既社交量係好夠
但我冇朋友既原因係定期會係社會遇到一班蝦我既人
然後我每次被蝦完 我會踢走曬所有身邊既人 同相處到既人 而又唔願意去改變自己。去識新既人 就算係佢對我有興趣 或 互相有興趣 或 我對佢有興趣
只係不斷逃避我所有既社交關係
而我每轉一個環境 都係發生緊同樣既事 同一個結果
同時自己心態要正面 唔怕失去任何關係 feel free
People come and go
就let them go 就let them 轉
感情話變就變 就由得佢啦
只係希望搵到樂趣同交換到資訊同聯繫下同普通社交相處下

所以唔好拎住負能量同人相處
全世界都係仆街黎
全部人夾埋蝦我,陷害我,逼害我!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞