(長文)人在加拿大 建唔建議回流

491 回覆
52 Like 1149 Dislike
你自己都唔知自己想點,諗番當初點解要過加拿大先
咁又未到申請唔到 咪撚嚇人
係耐 同好耐同好撚耐
不過係以前快姐
一向申請pr 各國都係耐架啦
香港人 成日覺得自己世界中心 叫開春
係連登一樣比人judge 爆
具體d寫 難捱係邊
返香港又有冇呢啲難處
自己 要生活 一個 月月清
講真我都識啲中下樣嘅男仔 去到加拿大樣都好左睇ig見佢地都過得幾開心

朋友圈個啲 唔好太自卑 平常心識過啲朋友啦!加油
咪番香港啦,你當初過去都係為左自由空氣者,最緊要有自由
真係寫到1999, 唔清唔楚,好多野唔係好知你表達緊啲咩。

建議你搵ChatGPT 整合下先再問
### 我的現狀與困惑

**年齡**:21歲

**期望**:
- 不追求物質,但希望能儲錢,僅此而已。
- 每週一餐放題已足夠。
- 需要有足夠的空間讓我運動。
- 喜歡騎電單車四處遊覽。

**香港的現狀**:
- 香港很容易達到以上要求。
- 但感覺在香港難以獲得高薪。之前每月收入2萬,現在返去不知能賺多少。
- 工作經驗:大部分是藍領,有1年辦公室經驗。
- 學歷:會計高級文憑,之後會讀完BBA學位。
- 可以住在家裡,吃家裡的飯,但家庭關係一般。
- 擔心回香港後會因長相問題被人取笑和評價,感到壓力。

**加拿大的現狀**:
- 在這裡需要交租,和其他人合住,自己做飯,合住的人關係普通,但工作較多。
- 可以每年儲蓄10萬港幣左右。
- 加拿大的好處:
- 生活空間寬敞,不會擁擠。
- 天氣好,空氣好,食材新鮮美味。
- 路人素質較高,有更多不同的體驗。
- 可以開車去美國或加拿大的多個城市旅行。

**個人情況**:
- 英文不太好,從亞省一個多白人的城市搬到溫哥華多華人的地方。
- 在舊城市認識了百來個人,但真正的朋友不多,大部分人都表現不好。
- 搬到新城市一個月,完全沒有朋友,只能透過打球和玩遊戲聯繫人,但還是感到孤單。
- 工作方面:
- 目前有兩份工作,其中一份是因為我自稱會計畢業生及每週運動五到六天,展示了倒立掌上壓而被錄用。
- 但感覺工作機會和上流機會不多。

**內心困惑**:
- 回香港想到濕熱的天氣、擁擠的人群,感到無所適從。
- 加拿大生活雖然環境好,但依然遇到很多困難和壓力。
- 估計半年後可以申請永久居民身份,對未來感到迷茫,感覺不到希望。
- 有體力可以做藍領工作,但感覺日子很苦,每天像是煎熬。
- 不論是在香港還是加拿大,似乎都遇到很多困難和挑戰。

**總結**:
- 在溫哥華生活不知是否正確,賺錢交稅後難以儲錢,但不至於餓死。
- 來加拿大是為了更好的空氣環境和食物,但現實情況讓人失望。
- 只要我能熬過這些困難,堅持下去就能看到希望,但每天都很難熬。
- 很想放棄,但回香港又感到前途未卜,現在的生活已經過了蜜月期,進入痛苦階段,估計到明年才會有好轉。
- 各位有沒有什麼建議?

有先走勉強算係回流 即使唔返加拿大會冇咗都叫曾經擁有 唔係嘅話同敗走冇分別
樓主聽落純粹係你個人kam
而家香港黎巴嫩
我直接o的講
睇你打呢篇野已經覺得你表達能力不足,我諗你現實中同其他人溝通應該好多障礙
如果你真係想改變現況,你要誠實面對自己既短處,然後努力改善,而唔係怪責人地
加油
Hk pathway 每個月批50隻

點睇? 點等?
英文差去加拿大,自己攞嚟
香港唔Easy mode唔通黎巴嫩easy?
唔好賴個環境啦仆街仔
根本係你自己個性格問題
又唔捱得
將啲嘢歸因於你自己個樣同埋個環境
你呢個思想
無論留喺加拿大同香港都一樣
繼續怨天怨地怨樣怨人
路係人行出嚟㗎
爭在你抱住乜嘢心態行
你眼裏便有剌
你望乜都有剌
who cares你回流定敗走,真係唔啱就唔好嘥時間留
冇朋友 生活成本令儲錢少左3分2

返香港錢洗唔曬
加拿大錢都洗唔曬 但要買車交租
要比一大筆錢同之後又儲少好多
成日話人仆街

有冇諗過係你投射你自己係人地身上

所以覺得人地仆街
你個樣唔靚仔啫 點解會畀人judge 爆同蝦爆
呢個真,拎左返黎香港試下無乜野,21歲,係香港試幾年唔啱再返去又得
睇完個post 都唔知你想點,結論係你個人既問題,唔係地方既問題,唔關香港加拿大事
聽講準備17歲以上每月派2000蚊?
Firm 50隻? Source ?
定估 同埋
都係有批先 早一年月月幾百幾千唔講
慢就叫春
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞