(長文)人在加拿大 建唔建議回流

491 回覆
52 Like 1149 Dislike
你學好D表達能力先啦
睇字都覺得樓主性格閪
呢句真,吓吓要諗原因解釋,諗起都柒
其實你打完3 10 11 呢啲都係唔會明白要點樣做
否則 你已經改咗

建議你試吓放低自已嘅防禦先 唔好下下都覺得其他人係笑鳩你 然後畀啲似係冇emotion 嘅假膠回覆
人哋未必睇得穿你係自卑所以自大 只會後悔自己浪費咗時間喺一個根本無心聽意見嘅假膠身上

如果你係真心求意見 上面都一大堆認真意見
人哋唔係care 都唔會浪費時間同你長篇大論
你16 寫嘅成熟啲 其中一個實例就係學識接受好意 然後衷心表達你嘅回應 多謝就多謝 唔認同就唔認同
而唔係打咩「我評呢個為最top comment」「已經諗通晒」 自以為幽默但其實undermine 人哋effort嘅回覆

怕你唔明 講清楚啲
一嚟你覺得受用 但多謝都冇句 人哋幫到你你多謝人唔係常識?
二嚟你憑咩「評」人哋嘅意見?成個tone 係由上而下
人哋聽到只會心諗你老幾 憑咩咁自大
呢類自大而唔識同人相處嘅人 統稱kam 撚
希望你首先改咗呢樣嘢先 唔好為咗掩飾自己嘅自卑連基本禮貌都冇埋 只會令人想遠離你
你嘅人係nice 嘅話 唔會咁多人恰你的

最後 唔使急住覺得諗通 成長唔係易事
我覺得你唔好返香港啦 幫唔到你社交方面的
好好磨練下社交技巧同英文啦 終生受用
建立下正常而持續到嘅社交 唔好再講咩「社交量好夠」社交正常嘅人唔會咁講嘢
而唔係打咩「我評呢個為最top comment」「已經諗通晒」 自以為幽默但其實undermine 人哋effort嘅回覆

呢part好認同 樓主成日咁做 會令人覺得佢唔識同人溝通/ kam 就算人哋真心同佢講 佢都當人係玩膠/針對佢咁
其實成個加拿大都唔差,但係好多戇鳩嘅嘢
係因為為戇鳩而衍生嘅問題

假膠
唯恐天下不亂
去加拿大 就係為左拎PR,拎完就番黎

之後等多1-2年 個market好番啲,先去拎埋個加拿大護照

之後就決定要落美國 定 去香港錢

加拿大只係一個比你拎護照 同 準備退休既地方

完~
得你發現
返喇
香港人工高
但我冇朋友既原因係定期會係社會遇到一班蝦我既人

睇到都知樓主係kam 撚
以為係人問題點知發現唔到原來係自己出事
一有機會judge人就係咁俾comment,連登仔
笑左比佢地發洩下
係你發現唔到我已經發現到
你閱讀能力有待改善
做左21年人依架先發現到
咁叻仔得唔得架
唔係依家先發現到
你唔好無中生有
想了解多啲考CAF
學歷會計hd 之後會讀埋bba degree

咁嘅學歷你都預咗㗎啦大佬
講賤命 又唔夠阿差賤命
講實力 直頭唔入流
諗吓自己咩斤両先訴苦

返香港,跟馬車哥考差佬
有兩皮幾野夠玩兩個碌啦
真係唔怪得你冇朋友
睇到已經笑緊 我講冇朋友 又唔真係完全冇
咁kam 撚唔多唔少都會有一兩個
不過是但啦 反正都係人問題姐
你自己開心咪得
真係祝你生活愉快
我都去識多啲朋友
會唔會撐得太過份

講加拿大係人間天堂你會唔會舒服啲?
識多d 好d 反正都唔會keep得耐
睇你單case d人會遠離你 所以你keep住識就岩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞