(長文)人在加拿大 建唔建議回流

490 回覆
52 Like 1142 Dislike
認真 樓主要唔要去驗下自己喺咪有學習障礙呀自閉個d
趁喺加拿大睇左先 佢地喺呢方面會做得好過香港
半年返黎做咩 返香港一齊做中國香港人囉
又好人 又唔好人 亂到仆街

成日強調自己爛面
我諗樓主好多際遇都唔太關個樣事
反而太過自卑先係問題

我係樓主嘅話,點都唔會揀返香港
喺香港嘅問題係冇得搞
喺加拿大嘅問題主要係出自自身,都仲有得執
睇嚟你都係弱鳩智
係!
你講得好撚啱呀!屌你老母!🙏
千其唔好番

淨係外國有自由已經值得留低

利申:<發夢果陣>係外國平時打開劫 真心自由 好似GTA咁 唔怪得咁多勇武手足移民有次撞到行家 原來自己友黎 果8隻字終於有用大家打完劫去左當地黃店食飯 正撚到
橫睇掂睇都係你冇撚用,買張機票返嚟上去ifc算鳩數啦
本身起底以為係假膠,但見Ching好多post都真係似去左加拿大,如果加拿大真係唔啱,可能真係要諗下去其他國家,不過睇Ching都似係未必適應到外國既文化同生活,最worst case可能真係要返香港休養一下先
both
寫到1999 思想以21歲嚟講都好幼稚
邊撚個會因為你醜而閪你
你醜關我撚事
一街人都差唔多level
個個都要閪 咪好唔得閒
你去邊賴唔靚仔
咁住邊都無所謂
香港都好多大陸人
真係無話邊到好,只係睇想去邊嘅姐
聽落樓主似 kam 撚, 個個遇到都話仆街同西鳩你。 有冇諗過有機會係你自己有問題?
10個入面兩三個會
定我多疑
你的情況確實複雜且充滿挑戰,但請記住,每個選擇都有其利弊。你已充分地分析了香港和加拿大的不同,接下來,我會給你一些可能的建議:

1. **提升語言能力**:無論你在哪個國家,良好的語言能力總是關鍵。在加拿大,這可能意味著你需要花更多時間學習和練習英文。有許多線上資源和社區可供你練習,例如語言交換平台或加入當地的社交群組。

2. **建立人際網絡**:這看似是你目前遇到的一大問題。在新的城市,這需要時間,但你可以嘗試加入一些興趣小組或社團,例如運動小組、攝影俱樂部等,這將有助於你遇見有共同興趣的人。

3. **職業發展**:考慮你的學歷和經驗,你可能需要進一步提升自己的技能,以在競爭激烈的職場中脫穎而出。你可能需要考慮一些專業的資格認證,或進一步提升你的會計知識。

4. **心理健康**:你提到自己感到孤獨和壓力大,這是很正常的。但請記得,尋求專業的幫助是非常重要的。這可以是心理諮詢師或社工,他們可以提供你所需的支援和引導。

5. **長期計劃**:考慮你的PR申請,你可能需要開始思考你長期在加拿大的計劃。這可能包括你希望從事的工作,你希望居住的地方,以及你希望與何種人建立關係。

最後,請記得,無論在哪裡,你都有能力創造你想要的生活。這可能需要一些時間和努力,但你有能力做到。
冇咩可能係香港拎高人工
之前每月2萬

爛面一定係去韓國

不過我賣咗香港層樓加MPF自己投資同現金
拎住成900萬過嚟
有無考慮好似我咁申請加入Canadian Armed Forces?
你鍾意樂觀係你嘅事

但呢啲人生大事 你最好唔好俾假希望未入坑嗰啲

出年所有人道通道由萬幾cut 到8千個位

Hk pathway 要同好多其他人道計劃競爭

仲要未計全世界打仗 ircc 又會開更多新game 玩

移民部長都講得好白 佢唔會遣返香港人

但做到最盡就係不停俾延期WP

香港人留係加拿大係安全 可以繼續留低 但你睇唔到佢點樣可以加快返出PR

之於近期每月得50人獲批

出面好似已經好多source 證實咗 你可以自己再verify
色弱做唔做得
我因為色弱連香港紀律部隊都冇試
點解
香港揸電單車好撚慘
抄到仆街
夏天又熱又多雨
SMD又多popo
叫你回你係咪回先
兩頭唔到岸 你返黎2年又可以搞到啲乜

不如揀定一邊長期發展啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞